Waar bent u naar op zoek?

column

Recht betrachten

Drs. P. van Dalen
Door: Drs. P. van Dalen
Israël
11-07-2023

De staat Israël bestaat 75 jaar en enkele weken geleden bracht ik wederom in dit jaar 2023 een bezoek aan zowel Israël als de Palestijnse gebieden. Dat deed ik deze keer met een officiële delegatie van de mensenrechtencommissie van het Europees Parlement. Het is voor de tweede keer dit jaar dat ik op deze plaats over dit onderwerp schrijf. Want ondanks dit bijzondere jubileumjaar kan ik helaas allerminst spreken van een heugelijke stemming na mijn bezoeken.

De huidige regering-Netanyahu zorgt voor grote spanningen. Tijdens onze missie sprak ik met een vooraanstaand Likoed-lid van de Knesset die me zei: ‘Mijnheer, wij halen Judea en Samaria nu eindelijk terug.’ Daarmee sporen hij en z’n politieke maten kolonisten aan om bijna dagelijks aanvallen te plegen op Palestijnse roerende en onroerende goederen, landbouwpercelen en gebedsplaatsen. De Israëlische politie en het leger kijken bij dergelijke acties normaliter weg en kolonisten worden zelden aangehouden.

Daarentegen worden er bijna iedere nacht wél Palestijnen van hun bed gelicht, die vervolgens vele maanden zonder aanklacht in ‘administratieve detentie’ komen te zitten. Ik heb op dinsdag 20 juni jongstleden in een soort container een zitting van zo’n militair hof bijgewoond waarbij een Palestijn na vier maanden opsluiting dan toch voor het hekje stond. Merkwaardig vond ik dat zowel de rechter als de aanklager van hetzelfde legeronderdeel waren, de eerstgenoemde in een hogere rang. Is dit conform het beginsel van de onafhankelijke rechtspraak?

Christenen dienen stelling te nemen tegen geweld dat door Palestijnen en door Israël wordt gepleegd. Tevens moeten we ons uitspreken tegen de onrechtmatige annexatie van Palestijnse gebieden en het aanwakkeren van haat en geweld door de regering-Netanyahu waarin religieus-nationalistische ministers de drijvende krachten zijn. De regering wil juridische hervormingen doorvoeren om onder andere de premier te verschonen van aanklachten wegens corruptie en om kolonisten meer de vrije hand te geven: daar kan men een lastig Hooggerechtshof bij missen als kiespijn. Micha 6:8 vraagt ons de daad bij het woord te voegen door recht te betrachten zonder aanzien des persoons/des volks.

Geïnteresseerd in meer lezenswaardige artikelen? Neem een jaarabonnement (€ 52,50). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

 

Drs. P. van Dalen
Drs. P. van Dalen

was tot voor kort Europarlementariër voor de ChristenUnie.