Waar bent u naar op zoek?

column

Religare

25-06-2013

Kan uit Nijkerk iets goeds komen? De Waarheidsvriend had er een themanummer voor nodig om beelden recht te zetten. Alsof de plaatsnaam niet garant staat voor goed nieuws: weer een kerk erbij.

Een jaar geleden dacht ik bij Nijkerk alleen aan beroeringen en aan Moorrees en Callenbach. ‘Zij die bleven’, noemden echte bonders dat altijd, zij die geen nieuwe kerk vormden omwille van de oude waarheid. Inmiddels weet ik misschien te veel over Nijkerk, van de kerkgeschiedenis dan, hoewel ik er niet gauw genoeg van krijg.

De Stichting Kerken in de Schijnwerper wilde iets goeds doen bij de viering van ‘Nijkerk 600 jaar stad’ – eigenlijk 700 jaar christendom. En wat is er na zeven kerkscheuringen mooier dan om te verbinden? Dat is het wachtwoord van de SKS: Rooms of refo, Kuypers of Kuyper, Fontein of Maranatha – in Christus verbonden.

Schrijf een boek over Gods werk in Nijkerk, was de opdracht van de SKS. Inclusief Nijkerkerveen, Driedorp en Hoevelaken. Dat laatste leek me meer iets voor John Exalto, de oudoomzegger van die bekende dominee, kerkhistoricus en bonder. De SKS maakte het toen nog gekker: het moest een omkeerboek worden, twee in één, de vallei op zijn kop, en ook nog spotgoedkoop. Hoewel twee handen op een buik, moesten de auteurs daar wel aan wennen, maar de omwenteling is nu dan toch op komst.

Het wordt een religiegeschiedenis, geen kerkgeschiedenis. Even slikken voor de SKS, maar als je zegt dat religare hetzelfde is als ‘verbinden’, vallen er zoete banden. Zullen de druiven dan zuur zijn? Bestel een quick scan van je kerkgeschiedenis bij die mannetjes van de VU en je predikantenbord blijkt niet te kloppen, een canon moet worden bijgesteld, je wereldbeeld wordt onttoverd. Maar daar gaat het niet om.

Waar het om gaat, werd duidelijk op die prachtige kerkendag van 8 juni. Open godshuizen, gastvrije gemeenten, fietsende gezinnen, vragende kinderen, actieve jongeren. Brood en vis op het plein onder de toren. De zon scheen. Als dat in Nijkerk mogelijk is, waarom dan niet in Katwijk, Urk of Barneveld?

‘Zie, ik ga iets nieuws beginnen, het is al aan het kiemen, heb je het nog niet gemerkt?’

Fred van Lieburg