Waar bent u naar op zoek?

Restauratie in Delft

25-02-2015

De Nieuwe Kerk van Delft ondergaat een grootschalige restauratie. Zo worden de dakleien, de houten kapconstructie en de gebrandschilderde ramen gerestaureerd. Maar ook de vloeren, muren en het Batz-orgel krijgen een opknapbeurt.

Tegelijkertijd worden de faciliteiten van de Nieuwe Kerk op orde gebracht. De kerk wordt heringericht, krijgt een lichtplan en een nieuwe entree. Ook de verwarmingsinstallatie wordt aangepakt. Eén van de bijzonderste onderdelen is een ondergrondse uitbreiding. Onder de zuidbeuk en de tuin komt het kerksouterrain, met ruimte voor zalen, een keuken en toilet- en opbergruimtes. Deze uitbreiding zorgt ervoor dat de Nieuwe Kerk goed bruikbaar blijft voor de protestantse gemeente van Delft, de eigenaar van het kerkgebouw, daarnaast bieden deze faciliteiten volop mogelijkheden om de Nieuwe Kerk breder in te zetten.

Het totale restauratieproject kost 11 miljoen euro. Daarvan is 8 miljoen euro toegezegd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de gemeente Delft en de provincie Zuid-Holland. De protestantse gemeente is verantwoordelijk voor de resterende 3 miljoen euro. Om dat bedrag bij elkaar te brengen zijn acties bedacht, zo kan er een steigertour gedaan worden en er kan zelfs gekozen worden voor een VIP-ontvangst op de bijna 109 meter hoge toren.

Zie de volledige tekst met foto’s in De Waarheidsvriend van 27 februari 2015.