Waar bent u naar op zoek?

column

Riool of bubbel

16-02-2021

Er gaat amper een dag voorbij of ik bekijk toch even mijn Twitter-tijdlijn. Natuurlijk, we hebben kranten, het journaal of Teletekst op de smartphone – ‘Pap, is dat een app uit het stenen tijdperk?’ Maar Twitter zet je midden in het heden.

Op Twitter is altijd wel wat te doen. Het gaat er ook niet altijd vriendelijk aan toe. Om mij heen heb ik mensen het medium zien verlaten. Niet omdat hun de toegang tot hun account werd ontzegd, maar omdat de sfeer ging tegenstaan. En toegegeven: er bevinden zich kleurrijke mensen op de sociale media; hun taal ‘bloemrijk’ noemen, is een understatement. 

Nu de rechterlijke macht een aantal aanstichters van de coronarellen heeft veroordeeld vanwege opruiende tweets, is ook de vrijblijvendheid van het medium af: wat wij zeggen doet er toe. Juist in de publieke ruimte. Want dat is Twitter natuurlijk ook: een vrije, publieke omgeving. Je moet alleen een beetje blijven nadenken bij wat je schrijft. En lees vooral niet álles.

Daar zit ook wel een kritische kant aan. Naast riool, worden sociale media ook wel vergeleken met een bubbel: je hoort er alleen maar wat je wilt horen en voor je het weet bevind je je onder gelijkgestemden. Heel anders dan de verzuiling is dat overigens niet: wie alleen maar de bladen leest van eigen organisaties, zit ook in een soort bubbel. 

In managementjargon heet het dan dat je je eigen tegenspraak moet organiseren. Overigens zeg ik dat ook wel eens tegen studenten: wil je écht goed leren van je eigen handelen, dan moet je ook de mensen vragen die het niet bij voorbaat met je eens zijn.

Menig boek heb ik ontdekt via een tip op Twitter. Het is eenvoudig ontwikkelingen bij te houden over de grens van mijn vakgebied. Je zit midden in maatschappelijk rumoer. 

Sommige predikanten posten elke avond een nachtgebed. Eén account is werkelijk elke dag raak, dat van de Amerikaanse theoloog Trevin Wax. Steevast elke dag dezelfde tweet: ‘Jesus is Lord’.

Als een herinnering: Christus is er in elke bubbel, in elk riool. En als een appèl: weet wie je volgt.

T.T.J. Pleizier