Waar bent u naar op zoek?

Gods verkiezing en onze keuze (2)

Ruimte voor ons gebed

Ds. W. Markus
Door: Ds. W. Markus
Geloofsleer
02-12-2021

Dat Gods verkiezing lijkt op een onveranderlijke wet van Meden en Perzen, is een verdrietig misverstand. Het verandert de royale uitnodiging van de Heere God voor de bruiloft van Zijn Zoon (Matt.22) in een bij voorbaat gesloten deur voor velen. Hoe is het dan?

Ik denk dat hier veel willen weten gevaarlijker is dan niet weten. Toch wil ik een poging doen om iets van een antwoord te vinden. Hoe mooi zou het zijn als het zuchten over de verkiezing werkelijk verandert in zingen.

Wat mij geholpen heeft, is dat ik ben gaan begrijpen dat ik Gods eeuwigheid niet begrijpen kan. Ook over Gods eeuwige besluiten kun je daarom alleen maar stamelen. Wat hieronder volgt over de betekenis van het ‘eeuwige’ in Gods besluiten, is een poging. Als je zegt: God heeft mij vandaag uitgekozen om een van Zijn kinderen te worden en de bruiloft van Zijn Zoon mee te vieren, dan heb je als nieuwe volgeling van Jezus gelijk. Vraag maar aan de mensen op de kruispunten van de wegen (vs.9). Maar wie zegt: de Heere heeft mij al duizenden jaren geleden uitgekozen om bij Hem te horen, heeft als gelovige ook gelijk. Vraag maar aan Paulus. Om zijn aangevochten vrienden in Efeze te bemoedigen schrijft hij: al voor de grondlegging van de wereld heeft God ons voorbestemd om als Zijn kinderen aangenomen te worden door Jezus Christus (Ef.1:4,5).

Geen gevangene

Aan de wet van Meden en Perzen om Daniël naar de leeuwenkuil te verbannen hangt een datum. Ook al weten we niet meer precies welke. Na die datum kan Darius niet meer terug. Hij is een gevangene van zijn eigen besluit. Op alles wat God Zich voorneemt staat geen datum, maar: van eeuwigheid. Dat is iets anders dan dag-maand-jaar oneindig lang geleden. Gods eeuwigheid is ook nu en heeft geen ‘daarvoor’ en ‘daarna’, ook al begrijp ik niet wat ik daarmee zeg. Het zal in elk geval niet betekenen dat de Heere God na het nemen van Zijn eeuwige besluiten niet meer ‘terug kan’. In Zijn eeuwigheid is er immers geen ‘daarna’. Hij is geen gevangene van Zijn eigen besluiten.

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 2 december 2021.

Neem een jaarabonnement (€ 49,95). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Ds. W. Markus
Ds. W. Markus

uit Bergschenhoek is emeritus predikant.