Waar bent u naar op zoek?

Rust in God

28-12-2015

Wat blijkt het een opgave te zijn om rustig te blijven als alles om je heen wankelt. Het leven gaat in een razend tempo voorbij, schrijft ds Arkeraats.

‘Hoe genoeg’lijk rolt het leven des gerusten landmans voort.’ Deze zin is me lang bijgebleven uit de geschiedenisles op school. Zo scheen het te zijn in de negentiende eeuw. Een leven zonder computers, internet en smartphones. Een leven zonder haast. Je ziet die boerenman voor je, ploegend, eggend, zaaiend en dan stil wachtend op de oogst.

Een idyllisch beeld, dat wel. De ‘geruste landman’ van toen had echter ook te maken met het harde leven. Er was droogte, hevige regenval en sterfte onder het vee. Bovendien werd de gemiddelde landman niet zo oud. Een op zichzelf onschuldige ziekte kon hem zomaar in het graf brengen. Dan hebben wij het heel wat beter met zoveel voorzieningen.

En nu

Ondanks al deze voordelen ervaren we onze tijd als heel stressvol. Het is ook dubbel. We plukken volop de vruchten van de vele digitale mogelijkheden, maar tegelijk worden we erdoor opgejaagd of we raken eraan verslaafd. We prijzen ons gelukkig met de bijna onbeperkte medische zorg. Intussen lijkt het gevaar van oude en nieuwe ziekten toe te nemen. Het leven gaat in een razend tempo aan ons voorbij en het laat ons meer dan eens als ontredderde mensen achter, die oververmoeid zijn naar lichaam en geest.

Overigens niet alleen oververmoeid, maar ook angstig. En als je bang bent, dan heb je geen rust. Is er niet veel om bang voor te zijn nu de terreur zo dichtbij komt? We zien de angstige ogen van duizenden die ons achter de versperringen aanstaren.

Toch gaat het leven door. Het enige moment waarop het leven stil schijnt te staan, is wanneer een geliefde sterft. Maar verder? Het nieuwe jaar wenkt alweer en vraagt om nieuwe plannen en keuzes. Het zal voor sommige jongeren een belangrijk jaar worden: het examenjaar, een nieuwe baan of een gepland huwelijk. Je bent vol energie.

Onrust

Rust kan heel eenvoudig zijn: ‘Na gedane arbeid is het goed rusten.’ Je kijkt voldaan terug op een intensieve dag. Je kunt weer ontspannen thuis zijn.

Maar zo eenvoudig ligt het niet altijd. Wat als je niet tot rust kunt komen? Als het werk je zwaar valt of als er grote spanningen binnen het gezin zijn? Als je geest overbelast dreigt te raken?

Dan is je leven vaak een en al onrust. Je wenst elkaar een gelukkig of gezegend nieuwjaar toe. Maar intussen kunnen je gedachten heel ergens anders zijn. Kun je dan over rust spreken? Is er wel rust te vinden in een wereld waarin alles je dreigt te overspoelen? Het nieuws uit alle hoeken van de wereld is bedreigend en verwarrend. Er is polarisatie in kerk en wereld. En het lawaai is overal, tot in winkels en werkplaatsen toe.

Lees de volledige tekst in De Waarheidsvriend van 29 december 2015.