Waar bent u naar op zoek?

Sacramenten in coronatijd

12-05-2020

Sinds half maart kunnen we niet meer naar de kerk. Het gaat langer duren dan we vermoedden. Gelukkig kunnen we de eredienst met de Woordverkondiging in onze huizen meebeleven. Maar hoe moet het met de sacramenten? vraagt ds. A.J. Mensink.

Kunnen doop en avondmaal nog langer uitgesteld worden?

Het is bijbels om te verlangen naar diensten waarin de doop en het avondmaal bediend worden. Deze twee sacramenten zijn instellingen van onze Heere Jezus Christus (Matt.26:26,27 en 28:19). Met deze sacramenten versterkt Hij door Zijn Heilige Geest het geloof dat Hij door het Woord verwekte (HC antw. 65). Hij bepaalt ons kernachtig en zichtbaar bij de betekenis van Zijn kruis en opstanding. 

Niet vrijblijvend

Daarom zijn doop- en avondmaalsdiensten hoogtepunten in het leven van de gemeente. En daarom missen we deze diensten ook. Ouders van een pasgeboren kind zien uit naar de doopdienst. Belijdende leden verlangen, juist in strijd en crisis, naar de versterking in het heilig avondmaal. Hoewel in de theologie van de Reformatie de sacramenten niet heilsnoodzakelijk zijn, zoals in de Rooms-Katholieke Kerk, kunnen we er niet vrijblijvend mee omgaan en ze naar believen uitstellen. De vraag komt op: is in een tijd van online erediensten bediening van de sacramenten mogelijk?

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 14 mei 2020, of download hier de gratis pdf.

Klik hier om een los nummer te bestellen, en hier om een abonnement op De Waarheidsvriend te nemen.