Waar bent u naar op zoek?

Samen een bijbeltekst leren

Margreet Stelwagen
Door: Margreet Stelwagen
Kerkelijke gemeente
22-08-2023

In de hervormde gemeente van Nunspeet leren gemeenteleden psalmen en bijbelteksten aan, iedere week van allebei een nieuwe. Het is een gemeentebreed project, dat ongeveer anderhalf jaar geleden begon.

Het initiatief van dit project ligt in de hervormde gemeente van Elburg. We maken dankbaar gebruik van de materialen die door hen ter beschikking worden gesteld.

Leven bij het Woord

De christelijke gemeente leeft door de Geest van het Woord. Het is enorm belangrijk dat we ons voeden met het Woord en ook teksten uit de Bijbel uit ons hoofd leren. Zo kan de Heilige Geest ze ook gebruiken op momenten dat je die woorden zo heel hard nodig hebt. Zomaar onder het werk, op school of waar je ook bent.

Ook in gesprekken met mensen kan het fijn zijn als je dingen uit de Bijbel kunt citeren en weet te vinden. Vanuit een diep verlangen dat de gemeente leeft bij het Woord, zijn we dit project ook in Nunspeet gestart. Psalm 78 spoort ons aan om ervoor te zorgen dat elke generatie Gods woorden en daden ingeprent krijgt.

Ankers

Het is mooi om te zien dat er veel jonge gezinnen zijn aangehaakt om mee te doen. Blijkbaar zien ouders het nut van het leren van bijbelteksten in en oefenen ze met hun kroost door de week de teksten. Van ouders horen we terug dat ze dit op vaste momenten doen, bijvoorbeeld na het avondeten. Wat je als kind hebt geleerd, ankert in je ziel en neem je je leven lang mee.

Dat geldt natuurlijk zeker ook voor de psalmen die we in het project met elkaar leren. Het gezongen Woord is minstens zo indringend. Psalmen zing je úít, recht uit je hart. Het geeft taal aan wat God in je hart in beweging zet. Psalmen zing je ook ín. Je zingt je ziel, en ook elkaar als gemeente opnieuw de moed op God in – op toonhoogte van een eeuwenoud lied.

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 24 augustus 2023. Neem een jaarabonnement (€ 52,50). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Margreet Stelwagen
Margreet Stelwagen

is lid van de hervormde gemeente te Nunspeet.