Waar bent u naar op zoek?

Grote opwekkingen in Schotland en de Verenigde Staten bieden hoop voor onze tijd

Samen volhardend bidden

Ds. W.H.B. ten Voorde
Door: Ds. W.H.B. ten Voorde
02-06-2022

Grote opwekkingen gaan samen met volhardend gebed. Dit zien we terug in opwekkingen die plaatsvonden in Schotland en de Verenigde Staten in de achttiende en negentiende eeuw. Deze bewegingen bieden hoop voor ons. God werkt nog steeds.

Schotland, 1744. Het is kort na een grote geestelijke herleving in Cambuslang (1742) en Kilsyth (1742/1743). Cambuslang is een dorp met zo’n negenhonderd inwoners, ongeveer tien kilometer ten oosten van Glasgow. William MacCulloch is er de predikant. Een trouwe herder, die zijn schapen op het hart draagt; een man bezig met en levend uit het Woord van God. Een man van veel gebed.

Sinds 1741 heeft hij contact met de bekende George Whitefield, die in Engeland, Schotland, Wales en de Amerikaanse kolonies, het Evangelie predikt, vaak in kerkgebouwen, maar ook vaak in de open lucht.

Overtuigd van zonden

In februari 1742 begint de Heilige Geest krachtig door te werken in de zondagse prediking in Cambuslang. Mensen worden overtuigd van zonden en vinden – na kortere of langere tijd – vergeving van zonden door het kostbare werk van Jezus Christus, het Lam van God, Die de zonden van de wereld en ook hun zonden op Zich heeft genomen en weggedragen aan Golgotha’s kruis.

Hoogtepunten in deze geestelijke herleving zijn enkele vieringen van het heilig avondmaal. Op zaterdag 10 juli 1742 predikt Whitefield in de openlucht voor zo’n 20.000 mensen. De dag erna, zondag 11 juli, wordt door een aantal predikanten het heilig avondmaal bediend. Van de 30.000 aanwezigen nemen 1700 mensen deel aan het avondmaal.

Aangeraakt

Kort nadat de geestelijke herleving in Cambuslang is begonnen, komen de berichten daarover terecht bij James Robe. Robe is predikant in Kilsyth, een stadje tussen Glasgow en Stirling. Hij is een man van volhardend gebed.

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 2 juni 2022. 

Neem een jaarabonnement (€ 49,95). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-! 

Ds. W.H.B. ten Voorde
Ds. W.H.B. ten Voorde

uit Nunspeet is emeritus predikant.