Waar bent u naar op zoek?

Schrijver Evert Kuijt overleden

ds. T.C. de Leeuw
Door: ds. T.C. de Leeuw
10-06-2021

Op 29 mei overleed in het ziekenhuis in Gorinchem de heer Evert Kuijt, 82 jaar oud. Hij was een veelzijdig mens, maar is het meest bekend geworden door de kinder- en kleuterbijbel, die hij schreef.

Kuijts leven was verweven met het onderwijs. Dat ondervonden de scribenten van het kerkblad Voetius, want zijn pen corrigeerde feilloos de aangeleverde kopij. Ook persoonlijke contacten waren er, met name toen in de laatste tijd zijn krachten minderden. Keer op keer knapte hij nog weer op, naar hij hoopte, ook nu nog weer.

Veelzijdig

Broeder Kuijt was opgeruimd en ruimdenkend. Zijn leven kende stormen. Maar hij vond rust in het geloofsvertrouwen van zondag 1: met lichaam en ziel van Jezus Christus te zijn; het enige houvast in leven en in dood. Dat troostte hem ook toen een zoon en een dochter hem voorgingen. In deze regels betuigen we de nabestaanden onze oprechte deelneming. Van harte troost en kracht gewenst nu hij de doodsjordaan is doorgegaan.

Evert was een veelzijdig mens. Zo schilderde hij niet onverdienstelijk en beoefende hij ook andere vormen van beeldende kunst. Op het Heusdens mannenkoor mengde hij zijn sonore basstem in de zang. Pennenvruchten van zijn hand verschenen in de GezinsGids. Hij was mede-oprichter van de christelijke auteursvereniging Schrijvenderwijs. Romans, jeugdboeken en bijbelverhalen voor jongeren publiceerde hij. Tot het laatst toe was hij druk bezig die te digitaliseren. Voorts schreef en redigeerde hij dichtbundels (Verlangend zingen). Allerlei dagboeken voor jongeren en kinderen zagen het licht.

Kinderbijbel

Het meest bekend werd hij door zijn, in 1978 verschenen, tweedelige Kinderbijbel (vertaald in het Hongaars en Russisch) en Kleuterbijbel (vertaald in het Zuid-Afrikaans, Duits en Russisch). Uit modern-pedagogische hoek werd het weggeschreven: niet van deze tijd, dogmatisch over zonde en zoenbloed, moraliserend, te veel over geweld, schadelijk voor de kinderziel. Afkeurenswaardig.

Dergelijke verlichte inzichten ten spijt hebben zijn Kleuterbijbel en Kinderbijbel – Jezus als de kindvriendelijke goede Herder voorop – zich een plaats verworven in menig christelijk gezin. Daarmee schaarde Evert Kuijt zich, bij alle onderscheid, in de rij van veelgelezen kinderbijbel-schrijvers als Anne de Vries, G. Ingwersen, W.G. van de Hulst en Joh.

Vreugdenhil. In ons gezin zijn ze aan tafel stukgelezen en worden ze nog altijd gewaardeerd vanwege de bijbelse stijl en inhoud en illustraties.

’t Is waar wat een hoogleraar ooit tegen ons theologiestudenten zei: ‘Het belangrijkste bijbelcommentaar is de kinderbijbel uit je jeugd, want dat Beeld gaat je leven lang mee.’

Evert Kuijt is niet meer. Zijn nagedachtenis zij velen tot zegen.

ds. T.C. de Leeuw
ds. T.C. de Leeuw