Waar bent u naar op zoek?

column

Slaapcursus

Ds. Ron van der Spoel
Door: Ds. Ron van der Spoel
Column
20-02-2024

Steeds meer Nederlanders liggen ’s nachts wakker, las ik onlangs. Ze worden halverwege de nacht wakker en kunnen dan de slaap niet meer vatten. Dat laatste heb ik ook. Ik word vaak rond vier uur wakker en sta dan direct ‘aan’. De gesprekken van de afgelopen avond komen weer bovendrijven en de plannen voor de komende tijd schieten door m’n hoofd. Ook de slaapcursus die ik deed, helpt niet.

Daarom ben ik wel eens jaloers op kleine kinderen. Vorige week nog zag ik een moeder op de fiets met in het kinderzitje voorop een klein jongetje. Het hoofdje van het jongetje lag op haar linkerarm en toen ze langsreed, zag ik dat het jochie diep in slaap was. Op een stuiterende fiets met het hoofdje in een onmogelijke positie toch heerlijk slapen. Dat kunnen kleine kinderen.

Ik denk dat het komt, omdat ze zich echt kunnen overgeven. Ze weten onbewust dat het veilig is, dat papa of mama bij hen is, dat er voor hen gezorgd wordt. Dan kun je kennelijk overal en altijd slapen.

In diezelfde week las ik in Markus 4 de geschiedenis van Jezus Die met Zijn discipelen in de boot op het meer van Galilea is. Er steekt een hevige storm op. De golven beuken op het schip en de boot loopt vol water, staat er. Wat een herrie zal dat geweest zijn, wat een geschreeuw van paniek boven de storm uit. Wat zal die boot gestampt hebben op de golven. En dan volgt die zin die ik nooit begreep: ‘Maar Hij lag achter in de boot op een kussen te slapen.’

Hoe kan dat nou?, vroeg ik me altijd af. Totdat ik dit keer dat jongetje met z’n moeder op de fiets weer voor me zie. Nu besef ik opeens waarom Jezus slaapt. Het is de slaap van de totale overgave van de Zoon aan Zijn Vader, van onbewust weten dat het met God veilig is.

Zelfs in de grootste nood kunnen slapen heeft alles met Psalm 3:3 te maken: ‘Ik lag en sliep gerust. Van ’s Heeren trouw bewust.’ Dat is pas een slaapcursus.

Geïnteresseerd in meer lezenswaardige artikelen? Neem een jaarabonnement (€ 53). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Ds. Ron van der Spoel
Ds. Ron van der Spoel

werkt als straatpastor bij het Leger des Heils in Zuid-Limburg en hij is gevangenispredikant.