Waar bent u naar op zoek?

Als geestelijk verzorger op missie naar de Baltische Zee met Zr. Ms. Tromp

Soultime at sea

Ds. J.P. Kromhout van der Meer
Door: Ds. J.P. Kromhout van der Meer
03-01-2023

Zijner Majesteits Tromp (F803), het Nederlandse luchtverdedigings- en commandofregat, diende vanaf september 2022 als het vlaggenschip van de NAVO. Als predikant/geestelijk verzorger ben ik verbonden aan dit marineschip. Met bijna 200 mensen vertrokken we vanuit Den Helder naar zee.

We maakten deel uit van de Standing Nato Maritime Group 1 (SNMG1), ook wel flitsmacht genoemd. Deze reactiemacht is permanent beschikbaar om opdrachten uit te voeren op zee en bestond uit meerdere schepen. Schepen van NAVO-bondgenoten. Stronger Together was dan ook het credo. Samen staan we sterker dan alleen.

Oefenen

Wat was de doelstelling? Het bewaken van de noordoostflank van het bondgenootschap op zee. Onderling werd er dagelijks tussen de schepen van het vlootverband geoefend. Bij dreiging en gevaar moet je immers goed ingespeeld zijn op elkaar. Het was natuurlijk niet de bedoeling om te provoceren richting Rusland. Maar wel om te laten zien dat we in de buurt waren. Russische straaljagers en schepen hebben ons waargenomen en andersom. Daarnaast werden verschillende havens bezocht om de diplomatieke banden te onderhouden, waaronder Helsinki in Finland en Stockholm in Zweden. Showing the flag, zoals dit genoemd wordt. Finland en Zweden zijn twee landen die graag willen toetreden tot de NAVO, zeker nu na de invasie van Rusland in Oekraïne. Zo werd er op de Baltische Zee of Oostzee ook geoefend met eenheden van deze mogelijk toekomstige NAVO-partners.

Present zijn

Als predikant/geestelijk verzorger ben ik verbonden aan Zr. Ms. Tromp, de ‘grijze kano’, zoals deze gekscherend door bemanningsleden wordt genoemd. Het is natuurlijk geen ‘kano’ maar een oorlogsschip. Dagelijks loop ik mijn rondje door het schip en ga ik een gesprek aan. Met ongeveer 200 mensen aan boord lukt dat wel. Belangstelling tonen in de mens en zijn of haar leven en werkzaamheden maakt de tongen los. Luisteren en oprecht geïnteresseerd zijn in het verhaal van de ander. Zo groeit er onderling vertrouwen en ontstaan er banden. Brothers in Arms! Misschien een handreiking voor binnen het evangelisatiewerk en op je eigen werkplek? Present willen zijn voor de ander. Zonder pretenties, maar er echt willen zijn.

Wij kunnen geen mens bekeren. Dat is wat de Heere God door de Heilige Geest Zelf doet. Deze wetenschap geeft een heilige ontspanning in mijn werkzaamheden aan boord. Wij hoeven de blijde boodschap niet door iemands strot te duwen. Daar gaan mensen van kotsen. Wij moeten daders van het Woord zijn (Jak.1:22). In ons dagelijks leven, doen en laten, mag bekend worden Wie wij dienen, Wie onze Koning is. En dan komt in de ontmoeting met de ander vaak het Evangelie ter sprake. Om het in marinetaal te zeggen: tijdens praatje pot gaat het ook vaak over God.

Lees de volledige tekst van dit artikel in het eindejaarsnummer van De Waarheidsvriend van donderdag 5 januari 2023. Neem een jaarabonnement. Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-.

Ds. J.P. Kromhout van der Meer
Ds. J.P. Kromhout van der Meer

uit Groot-Ammers werkt als krijgsmachtpredikant bij de Koninklijke Marine.