Waar bent u naar op zoek?

column

Stem op 6 juni

Pieter Grinwis
Door: Pieter Grinwis
Politiek
29-04-2024

We hebben het misschien niet dagelijks in de gaten, maar de invloed van de Europese Unie (EU) is zeer groot. Het overgrote deel van onze wetgeving wordt in Brussel gemaakt. Alleen al mijn laatste Kamerweek was louter gevuld met onderwerpen waarbij Brussel bepalend is.

Neem energie. Neem de bouw van betaalbare woningen door woningcorporaties. Daar is een enorme behoefte aan, maar die wordt bemoeilijkt door Brusselse belemmeringen. Neem mest. We hebben in Nederland meer vee dan op lange termijn verantwoord is en we zullen een stapje terug moeten doen. Alleen trekt Brussel nu zo hard de teugels aan dat op dit moment duizenden boerengezinnen de mest van hun dieren voor een deel niet meer mogen uitrijden op het land, terwijl dat milieukundig wel verantwoord is. Dat leidt tot een schrijnende noodsituatie op ons platteland en vraagt urgent om Europese inzet om dit beleid beter te maken.

Zo’n probleem als het mestprobleem kan je cynisch maken over de EU, maar het is goed om te beseffen dat Europese samenwerking misschien wel harder nodig is dan ooit. Wie had een paar jaar geleden kunnen bevroeden dat er vandaag weer een oorlog zou woeden op ons Europese continent, in Oekraïne waar de Russische agressor ongekend huishoudt? Die strijd kan niet gestreden worden met een politiek van ieder-voor-zich. Daarvoor is krachtige en eensgezinde samenwerking nodig in Europa.

Politici met een christelijk kompas zijn hierbij onontbeerlijk. Dat heeft de links-liberale drang naar het opnemen van het recht op abortus in het EU-verdrag op initiatief van Frankrijk recent maar weer eens bewezen. Als je naar zulke besluiten kijkt, zou je bijna niet meer zeggen dat de EU is gebouwd op waarden afkomstig uit het christendom, zoals vrijheid, solidariteit en menselijke waardigheid.

Misschien vindt u de Europese verkiezingen over een maand niet echt boeiend, maar Brussel bemoeit zich wel met u en met de wereld om u heen. Daarbij is het bepalend door wie en hoe die bemoeienis wordt vormgegeven. Is dat door een links-liberaal, een rechts-populist of een evangeliebelijder? Er is veel aan gelegen dat de christelijke stem in het Europees Parlement blijft klinken. Daarom is 6 juni opnieuw een beslissende dag.

Geïnteresseerd in meer lezenswaardige artikelen? Neem een jaarabonnement (€ 53). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Pieter Grinwis
Pieter Grinwis

uit Den Haag is Tweede Kamerlid namens de ChristenUnie.