Waar bent u naar op zoek?

Stop dokter Corrie

11-11-2013

Op veel basisscholen krijgen kinderen van groep 7 en 8 les met behulp van het schooltv-weekjournaal. Waarover gaat het? Onder andere over de seksualiteit van de kinderen, schrijft dr. W. Verboom.

Zij krijgen een vrouw te zien in een witte jas achter een tafel. Ze gaat de kinderen als dokter Corrie inwijden in hun seksuele ontwikkeling als jongen of meisje. Ze leert je hoe je daarvan lekker kunt genieten. Ik keek even met de kinderen mee en ben me te pletter geschrokken (excuus voor het woord). Wordt dit aan onze kinderen van negen tot elf jaar voorgeschoteld?

Voorbeeld: weet je hoe het gaat met tongzoenen? Dokter Corrie doet het even voor, jawel met een skelet. Dit is zo weerzinwekkend, dat hier geen enkele aandacht aan moet worden besteed. Ware het niet dat dit echt gebeurt voor de ogen van onze kinderen en kleinkinderen, die er het slachtoffer van zijn.

Sinds 2012 is het verplicht kinderen van het primaire onderwijs te leren respectvol om te gaan met seksualiteit en ook met de diversiteit die daarin bestaat (kerndoel 38). De vraag of dit echt een kerndoel is van het basisonderwijs en of dit het welzijn van de kinderen dient, is niet meer orde. Maar als dit zo is, dan zal dat toch wel zo moeten gebeuren dat ieder kind zich er veilig bij voelt. En dat zal – in de regel – nooit buiten de ouders om kunnen en mogen gebeuren.