Waar bent u naar op zoek?

Strijd over de erfzonde

27-10-2020

In Nederland is hij minder bekend, maar in de lutherse gebieden van Centraal- en Zuidoost-Europa is er dit jaar aandacht voor de theoloog Matthias Flacius Illyricus (1520-1575), schrijft dr. Sabine Hiebsch.

Hij werd 500 jaar geleden, op 3 maart 1520, geboren. Flacius was een theoloog van transnationale invloed en betekenis, ook voor het ontwikkelingsproces van het Nederlandse lutheranisme. 

Opleiding en ontwikkeling

Flacius werd geboren in Albona, in de toenmalige Republiek Venetië, het huidige Labin in Kroatië. Zijn oom Baldo Lupetino (1502/1503-1556) had een vormende invloed op zijn ontwikkeling. Lupetino behoorde tot een minorietenconvent, onderdeel van de franciscaner orde, maar werd een overtuigde lutheraan, die in 1556 in Venetië de martelaarsdood stierf.

Flacius begon zijn opleiding in Venetië en oriënteerde zich vervolgens – op aanraden van zijn oom – op steden en universiteiten ten noorden van de Alpen die in de humanistische traditie stonden. Via Augsburg, Bazel en Tübingen arriveerde hij in 1541 in Wittenberg. Flacius behoort daarmee tot de tweede generatie lutherse theologen die bij Luther en Melanchthon studeerden. In 1544 werd Flacius hoogleraar Hebreeuws aan de Leucorea, de universiteit in Wittenberg. Er ontstond ook een persoonlijke band met de reformator.

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 29 oktober 2020.

Bestel een los nummer, of neem een abonnement op De Waarheidsvriend.