Waar bent u naar op zoek?

column

Studeren

07-09-2015

Zo loop je zelf – als de dag van gisteren – de tempel der wetenschap binnen, zo hebben – dertig jaar later – je eigen drie kinderen de middelbare school alweer verlaten en hun weg naar een of andere universiteit gevonden.

Dat versterkt de herinneringen aan een periode die, zoals voor iedere jongere in verschillende situaties, mooie en moeilijke kanten heeft, maar in elk geval veel uitdagingen biedt.

Ik moet denken aan de woorden van oud-hoogleraar Gerrit Schutte in zijn oratie aan de Vrije Universiteit in 1988. ‘Dames en heren studenten, geschiedenis studeren is een voorrecht dat met vreugde genoten dient te worden.’ Hoorde ik het goed? Ik vond het een nogal luchtige opmerking van deze serieuze professor in toga. Ik was toen student maatschappijgeschiedenis in Rotterdam, maar volgde een bijvak aan de VU, want ja, voor sommige specialisaties kon je daar toch het beste terecht.

Geschiedenis studeren was inderdaad een plezierige bezigheid, maar het was ook gewoon hard werken. Colleges volgen, boeken samenvatten, tentamens afleggen. Of nam ik mezelf te serieus en dacht ik dat wetenschap je wijs en gelukkig kon maken? Liet ik als puriteins refojongetje de vrolijke bijkomstigheden van het studentenleven te veel aan mij voorbijgaan? Dan was de opmerking van Schutte aan het adres van de toenmalige jongeren misschien een goede waarschuwing om het evenwicht te bewaren. ‘Ik zal mijn best doen uw pret niet te bederven’, zei de orator er nog achteraan.

Na zoveel jaren weet ik dat de VU-hoogleraar gelijk had. Graag treed ik dan ook in zijn spoor aan het adres van alle waarheidlievende studenten, ook zij die niet het edele ambacht van de geschiedschrijving maar een andere achtenswaardige wetenschap beoefenen. Hard studeren, zeker, specialist worden in een interessant en relevant kennisgebied, dat ook, maar vergeet de leuke dingen eromheen evenmin. Vriendschappen, activiteiten, contacten, daar kun je na je studie mee verder het leven in. Geniet met anderen volop van het voorrecht voor enkele jaren te vertoeven in de wereld van kenners, kundigen of kunstenaars. Zij die over je gesteld zijn, zullen proberen de pret niet te bederven.

Fred van Lieburg