Waar bent u naar op zoek?

Symbolen van het Koninkrijk

05-09-2011

Brood en wijn zijn de symbolen van Gods Koninkrijk. Genesis tot Openbaring spreekt ervan. Ook de christelijke gemeente anno 2011 heeft ze van tijd tot tijd in haar midden, schrijft ds. W. Arkeraats.

Een prachtige aanblik: uitgestrekte korenvelden die zich tegen de tijd van de oogst in hun volle schoonheid laten zien. Soms strijkt de wind erover, zodat de halmen zich neerbuigen en weer oprichten. Het ruisen van het graan lijkt dan te willen klinken als een lied tot eer van de Schepper. Mooi is dat. Maar uiteindelijk verlangt de boer naar de oogst. En wij met hem, want zonder tarweoogst begint de hongersnood.

Wat een bedrijvigheid kent het landleven in de tijd van de oogst. In onze tijd kruipen grote combines grommend over de akkers en verslinden brede stroken graan. In de loop van de tijd is er veel veranderd. Heel vroeger trokken grote groepen mensen eropuit, met hun sikkel, om met de hand te oogsten. Wat kon de zon dan op hun rug branden. Arme mensen mochten aren lezen: een welkome aanvulling op het karige inkomen.

Wat nooit verandert, is de behoefte aan het graan. Koren – met name tarwe en gerst – worden al in het eerste bijbelboek genoemd.