Waar bent u naar op zoek?

column

Synode

26-05-2022

De was vouwen wordt nog leuker als je luistert naar een lezing van dr. P. Boonstra. Zeker als de titel van het betoog ‘Tussen Biblicisme en Schriftkritiek’ is. De pakkende vooruitblik aan het begin van zijn lezing over een synode in 2040 sprak mij dusdanig aan dat ik deze graag hier deel:

‘De heikele kwestie die de gemoederen in 2040 bezighoudt, is het onderwerp ‘polygamie’. In de samenleving zijn zowel deze vorm van samenleven als polyamoureuze relaties al jarenlang aanvaard en zelfs wettelijk toegestaan. Geloofsgemeenschappen hebben deze kwesties nog redelijk lang weten te omzeilen, maar nu moet de kogel toch maar eens door de kerk.

De synode heeft zich gebogen over zeer belangrijke, toonaangevende rapporten die in de wereld verschenen zijn, waaronder een kritisch onderzoeksrapport van de Amerikaanse SPSP (Society for Personality and Social Psychology uit 2032). Het onderzoek heeft onomstotelijk wetenschappelijk vastgesteld dat polygamie verreweg de beste samenlevingsvorm is. Ja, dat het zelfs te verkiezen is boven een ‘traditioneel huwelijk’.

En na lang soebatten en redeneren komt men ook in de synode tot de conclusie dat polygamie bijbels verantwoord is.’

‘De onderbouwing?’ vraagt u zich nu natuurlijk verbaasd af.

‘Geloofshelden als Abraham en David waren polygaam. Het Oude en Nieuwe Testament veroordelen nergens polygamie en polygamie grijpt alvast vooruit op de werkelijkheid dat er in de hemel geen huwelijk meer zal zijn. We kunnen trouwens ook niet zo goed weten wat de teksten in de Bijbel, die uitgaan van één man en één vrouw, betekenen. Het is in ieder geval geen onbetwistbare grond om in 2040 polygamie categorisch te verbieden. De Bijbel is echt in een andere tijd geschreven.’

Terwijl ik de laatste handdoeken vouw, zegt Boonstra, die inmiddels aan het eind van zijn lezing is, dat het voorbeeld fictie is, maar dat het genoemde onderzoek van de SPSP in werkelijkheid al in 2012 heeft plaatsgevonden. De scherpe kantjes van polygamie en polyamorie zijn er vandaag de dag al lang vanaf.

Ik vermoed zomaar dat het hoog tijd is om wat meer te lezen en te luisteren over oude en nieuwe hermeneutiek, zodat ik mijn kinderen beter kan voorbereiden op 2040.

Geïnteresseerd in meer lezenswaardige artikelen? Neem een jaarabonnement (€ 49,95). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!