Waar bent u naar op zoek?

column

Tattoo

22-10-2013

‘Zou je die naam en de betekenis ervan voor mij op willen schrijven?'

Ruth kijkt mij verwachtingsvol aan. We hebben een verwendag voor de maatjes van Scharlaken Koord. Ook de vrouwen die zij begeleiden, zijn uitgenodigd. Ruth is ook gekomen. We hebben net heerlijk gegeten. Drie vrijwilligers ontpopten zich als ware chef-koks. Na de maaltijd lazen we een gedeelte uit Jesaja 48 en stonden kort stil bij vers 17: ‘Ik ben de HEERE uw God, Die u leert wat nut is en u leidt op de weg die gij gaan zult.’

‘De naam Jahweh bedoel je?’ vraag ik aan Ruth. Zij knikt. ‘Ik vind die betekenis zo mooi, dat Hij trouw is, altijd Dezelfde is en blijft, en doet wat Hij belooft’. Ik pak het briefje en de pen van haar aan, begin te schrijven en vraag: ‘En wat ga je hiermee doen?’ ‘Een tattoo van laten zetten’ antwoordt Ruth enthousiast. Mijn pen blijft steken. Dit had ik niet verwacht.

Veel meisjes en vrouwen met een prostitutieverleden hebben juist grote moeite met de tattoo van de naam van hun loverboy op hun lichaam. Deze naam maakt duidelijk dat zij eigendom van hem is en dat een andere pooier het wel uit zijn hoofd laat om aan haar te komen. Veel meiden verlangen naar de dag dat deze tattoo verwijderd kan worden. Tenminste, als er geld voor is.
En nu dit antwoord om een tattoo met de naam Jahweh te laten zetten. Of blijf ik teveel steken bij de tattoo en ga voorbij aan wat Ruth hiermee uitspreekt? Bedoelt zij te zeggen dat zij eigendom van Hem wil zijn, Die zegt ‘Ik ben Die Ik ben en Ik zal zijn, Die Ik zijn zal?’ Een tattoo als teken dat zij eigendom is van Jahweh?

Het doet mij denken aan de doopdienst van afgelopen zondag en ik hoor weer de woorden uit het doopformulier: ‘de doop als teken en zegel van Gods genade’. Ruth heeft helemaal geen tattoo nodig.
‘Heere, wilt U wijsheid en woorden geven om Ruth op de weg te leiden die U voor haar bestemd hebt?’

Marijke Bakker