Waar bent u naar op zoek?

Tegeltjeswijsheid

10-12-2012

Het gebeurde tijdens een cursus met predikanten rond een moeilijk stukje uit de Romeinenbrief van Paulus, schrijft dr. W. Dekker. Hoe leg je aan mensen van vandaag uit dat de zonde zo diep gaat als door Paulus wordt verondersteld? Wat is zonde?

Wanneer we dat niet op de een of andere manier over kunnen brengen, dan zal de boodschap van de genade eveneens in de lucht blijven hangen. Iedere predikant had een poging gewaagd een korte toespraak te maken in hedendaagse taal over het betreffende bijbelgedeelte. Het bleek een moeilijke oefening te zijn. Wanneer we in binnenkerkelijke taal vertellen wat Paulus bedoelt, is het al ingewikkeld, maar wanneer we het uit willen leggen aan mensen die deze taal niet kennen, moeten zelfs predikanten met jarenlange ervaring zoeken en tasten hoe dat moet.

Een van de predikanten had zijn toevlucht genomen tot een zogenaamde tegeltjeswijsheid Onlangs, zei hij, was ik in een café en zag daar een wandtegel achter de tap. Mijn oog viel op de tekst: ‘Wie zegt een zuiver geweten te hebben, heeft waarschijnlijk last van een kort geheugen.’ Tijdens de bespreking meenden sommige collega’s dat dit te goedkoop was. Het verschil tussen zo’n tegeltjeswijsheid en wat je vanuit de Bijbel wilt vertellen is te groot. Anderen meenden dat het een vondst was. Zelf was ik geneigd deze laatste collega’s bij te vallen.