Waar bent u naar op zoek?

Tegen de routine

Pieter Grinwis
Door: Pieter Grinwis
Column
04-03-2024

Vergeleken met de eerste weken van mijn Kamerlidmaatschap, nu bijna drie jaar geleden, loop ik nu toch een stuk gemakkelijker naar het spreekgestoelte in de plenaire zaal dan toen. Je zou kunnen zeggen dat het bijna routine is geworden. En dat is fijn, als je iets met een zeker gemak kunt doen. Tegelijk is het een risico, in ieder beroep of ambt. Gemak kan zo maar gemakzucht worden, routine sleur. Hoe zorg je ervoor dat je iedere dag opnieuw leeft en werkt vanuit verwondering, dat je de grote vragen aan jezelf blijft stellen en je geen genoegen neemt met het geven van simpele antwoorden en het innemen van makkelijke standpunten?

De antwoorden op deze vragen zullen verschillen, afhankelijk van wie je bent of wat je doet. Als Kamerleden hebben we het voorrecht dat er bijna iedere week tijd beschikbaar is om op werkbezoek te gaan. Mensen nemen de tijd om je te ontvangen en het gesprek aan te gaan, je bent op bezoek bij een prachtig initiatief, bedrijf of project dat inspireert. Vaak keer ik huiswaarts met voor meerdere weken huiswerk en ideeën.

Boeken lezen en daarover spreken met elkaar is natuurlijk ook een goede remedie tegen te gemakzuchtige routine. Bij de veelheid aan politieke debatten laten we ons, als we niet opletten, zomaar leiden door allerlei belangen, lobby’s en wat achterbannen willen horen. Vorige week bijvoorbeeld had ik een debat over dierwaardige veehouderij, een debat waarbij de belangen(tegenstellingen) groot zijn. Juist bij zo’n debat is het goed om, naast het afleggen van werkbezoeken, je in te lezen en na te denken over wat het betekent dat ‘de rechtvaardige het leven van zijn vee kent’. Welke consequenties zou dat moeten hebben voor enerzijds ons consumptiepatroon en anderzijds voor een duurzame en zorgzame veehouderij?

Last but not least het gebed. Volgende week is het biddag voor gewas en arbeid. Meer dan een goed moment om onze dagelijkse routine te doorbreken, naar de kerk te gaan en samen als gemeente in gebed te gaan om zegen over het werk van onze handen.

Over een probaat middel tegen routine gesproken.

Geïnteresseerd in meer lezenswaardige artikelen? Neem een jaarabonnement (€ 53). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Pieter Grinwis
Pieter Grinwis

uit Den Haag is Tweede Kamerlid namens de ChristenUnie.