Waar bent u naar op zoek?

Teruggevonden doopvragen

Dr. W.H.Th. Moehn
Door: Dr. W.H.Th. Moehn
Doop
05-09-2023

In 2 Koningen 22 lezen we over het leven van de jonge koning Josia. Je zou graag willen weten hoe de woorden uit de mond van hogepriester Hilkia hebben geklonken: ‘Ik heb het wetboek in het huis van de Heere gevonden.’ Een schreeuw van blijdschap? Of eerder een kreet van verbijstering?

In ieder geval bevat het wetboek woorden die binnenkomen. Koning Josia scheurt zijn kleren. Blijkbaar kan zoiets gebeuren, dat een tekst verloren gaat en pas veel later weer wordt teruggevonden.

In een schoorsteen

Op 14 augustus viel mijn oog op een bericht in het Reformatorisch Dagblad: ‘Uniek gebedenboek in Engeland tentoongesteld.’ Een boek met gebeden en meditaties van Catherine Parr, de zesde echtgenote van koning Hendrik VIII. Ruim drie eeuwen had het in een schoorsteen gelegen. In 1881 stuitte een bouwvakker op dit boek en haalde het onder het roet vandaan. Nazaten van de bouwvakker hebben het boek aan een museum geschonken en nu kan het gepresenteerd worden.

Een gebedenboek dat opgediept wordt in een schoorsteen of een tot nu toe onbekende partituur van een beroemde componist teruggevonden in een archief… zulke berichten halen het nieuws.

Doop van volwassenen

Het kan ook minder spectaculair, gewoon achter een pc. De onderzoeksgroep ‘Dynamiek van de Nederlandse Liturgie’ vordert gestaag met haar werk en hoopt volgend jaar alle formulieren en gebeden die te vinden zijn achter in het psalmboek in een nieuwe, wetenschappelijke uitgave te presenteren.

Als laatste van alle formulieren is tijdens de Synode van Dordrecht 1618-1619 ook nog een formulier voor de doop van volwassenen vastgesteld. Een onderzoeker wordt dan nieuwsgierig. Waar zijn de vragen die aan de dopeling gesteld worden, vandaan gekomen? Hoe ging een kerkenraad om met iemand die verzocht om de doop voordat er zo’n formulier was?

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 7 september 2023. Neem een jaarabonnement (€ 52,50). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Dr. W.H.Th. Moehn
Dr. W.H.Th. Moehn

Is bijzonder hoogleraar Geschiedenis van het gereformeerd protestantisme vanwege de Gereformeerde Bond aan de Protestantse Theologische Universiteit (PThU – vestiging Amsterdam).