Waar bent u naar op zoek?

The Passion betwist

07-03-2016

In deze weken vóór Pasen krijg je soms de indruk dat er weinig andere onderwerpen zijn waarover orthodox-protestanten zo van mening verschillen als The Passion, concludeert dr. J.A. van den Berg.

Wat mijn standpunt ook is, The Passion vindt plaats. Dat is een feit waar wij niets aan veranderen. Bovendien is het, hoe je het ook wendt of keert, een enorm momentum. Wegkijken is in dit geval altijd zonde.

Ook als je het echt verkeerd vindt, geeft The Passion veel verantwoordelijkheid in missionair opzicht. De naam van Jezus wordt genoemd, het kruis komt op prime time op tv. Meer dan 3,5 miljoen mensen kijken ernaar. Als dat niet op een goede manier gebeurt: leg dan vooral naar vermogen uit wat het kruis wel inhoudt en wat het voor jou betekent! Vrijwel nooit krijg je zo op een presenteerblaadje een gelegenheid om uit te leggen wie Jezus is en wat Hij voor jou heeft gedaan.

Aanhaken

Als je de inhoud te oppervlakkig vindt en je aarzelingen hebt, geeft het evenement veel gelegenheid om verdieping aan te brengen. Kerken kunnen heel makkelijk aanhaken op het evenement met side-events om in gesprek te gaan en om nader uit te leggen waarom dat kruis er stond. Jezus, hoe onherkenbaar voor ons misschien, hoe onvolledig ook qua duiding, komt door The Passion wel heel dichtbij heel veel Nederlanders. De songteksten die worden gebruikt, vertellen ons wat er leeft aan existentiële vragen en bieden ruim aanknopingspunten voor een gesprek.

The Passion maakt de tongen los over Jezus.
Dan kunnen wij toch niet zwijgen.

Lees de volledige tekst van het artikel in De Waarheidsvriend van 11 maart 2016.