Waar bent u naar op zoek?

Theodosius en Adolf Harnack

21-08-2012

In december 1885 verschijnt het eerste deel van Adolf Harnacks ‘Lehrbuch der Dogmengeschichte'. In de weken erna ontvangt hij veel reacties uit binnen- en buitenland. Alleen zijn vader Theodosius zwijgt. Dr. E.P. Meijering over vader en zoon Harnack.

De auteur was nog maar 34 jaar oud, maar had al een zekere bekendheid binnen en buiten Duitsland. Vader Theodosius had aan de universiteit van Dorpat (in het huidige Estland) echter te kennen gegeven niet door collega’s op het boek van zijn begaafde zoon, ook een leerling van die universiteit, te willen worden aangesproken.

Na zes weken ontvangt Adolf eindelijk een reactie van zijn vader. Die laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Zijn vader zegt ontdaan te zijn over het boek en vraagt zich af hoe men zich nog een christelijk theoloog kan noemen, als men zo over bijvoorbeeld de opstanding van Christus en over de leer van de drie-eenheid denkt als zijn zoon kennelijk doet.

Adolfs dochter vertelt in de biografie over haar vader dat de geestelijke breuk tussen haar vader en grootvader een verdriet in het leven van haar vader had betekend waarover hij weinig sprak, maar dat duidelijk voor zijn kinderen merkbaar was.