Waar bent u naar op zoek?

Tijden veranderen

Marieke den Butter-Kommers
Door: Marieke den Butter-Kommers
Zending
26-04-2022

‘Sjonge, wat zie ik nou? Heb jij al vier wielen?’ Het kwam er grappig uit, maar de ondertoon van serieuze verbazing kon ik toch duidelijk horen. Dave, die al jarenlang hier in Thailand werkt, maakte deze opmerking tegen een jonge man die net met zijn gezin in Thailand was aangekomen.

Ik snap Dave wel een beetje. In de tijd dat hij samen met zijn vrouw en drie jonge kinderen naar Thailand kwam, was het de ongeschreven regel dat er voor jou voorlopig nog geen auto beschikbaar zou zijn. Hij ploeterde op de taalschool in Lopburi en maakte gebruik van een fiets, net als iedereen. Of het nou regende of de zon brandde op zijn hoofd, het was fietsen geblazen. En als er om een of andere reden naar Bangkok gereisd moest worden, zat hij in een volle bus.

Pas later, veel later, kon hij een auto in zijn budget opnemen.

Tegenwoordig zijn dingen wat anders. Niet alleen voor buitenlanders, ook voor de Thai. Veel Thai hebben nu een auto of ten minste een motorfiets. Fietsen doet bijna niemand. Je fietst alleen als je geen geld hebt of als je een buitenlander bent die graag iets aan beweging wil doen.

De tegenstelling tussen toen en nu brengt wel eens een uitdaging met zich mee. Want als je wilt, kun je in je auto met airco, met een karamel frappuccino, ver verwijderd zijn van de Thai. Het is een totaal ander leven dan dat van zendelingen die voor ons kwamen. Zij deden fietsend en zwetend hun werk, in een tijd dat Thailand net zo heet was als nu, en ze aten gewoon wat de Thaise pot schaftte.

Tijden veranderen. Je kunt de tijd niet terugdraaien en alle zendelingen verplicht laten fietsen als ze hier aankomen. Wel kun je nadenken over manieren van ontmoeten in deze tijd. Misschien zou een stage van enkele maanden bij een ouder zendingsechtpaar niet zo gek zijn. Hun verhalen en offers zullen inspireren. En met hun voorbeeld en de liefde van Christus in je hart, kun je ook nu, met vier wielen, getuige zijn.

Geïnteresseerd in meer lezenswaardige artikelen? Neem een jaarabonnement (€ 49,95). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Marieke den Butter-Kommers
Marieke den Butter-Kommers

werkt in Zuidoost-Azië, waar ze met haar man Jaap betrokken is bij kerkplanting onder onbereikte bevolkingsgroepen.