Waar bent u naar op zoek?

Tim Keller

17-02-2014

Tim Keller is een van de meest invloedrijke gereformeerde theologen van onze tijd. Zijn kerk in New York, Redeemer Presbyterian Church, is inmiddels wereldberoemd. Drs. M.K. de Wilde over Tim Keller is en hoe hij denkt.

Kellers boeken zijn stuk voor stuk bestsellers en worden gelezen door zowel christenen als niet-christenen.

In 1989 gaat Keller in op een verzoek van de Presbyterian Church in America (PCA) en start hij samen met zijn vrouw en drie zonen een nieuwe gemeente in New York (Manhattan), een van de meest seculiere gebieden van de wereld.
Dwars tegen alle verwachtingen en ontwikkelingen in wordt zijn werk rijk gezegend. Zelf spreekt Keller over een opwekking, zeker in de eerste jaren. Redeemer groeit uit tot een echte megachurch met zo’n 5000 kerkgangers, veelal hoogopgeleid en single. Redeemer helpt ook bij het stichten van andere nieuwe stadsgemeenten, wereldwijd nu al zo’n 200.

Kellers invloed en bekendheid worden nog groter als in 1998 The Reason for God verschijnt. Het boek blijkt een echte bestseller. Hetzelfde geldt voor de boeken die Keller daarna schrijft. Veel van zijn boeken zijn inmiddels ook in het Nederlands vertaald.

In 2007 richt Keller samen met zijn vriend D.A. Carson The Gospel Coalition (TGC) op. Dit is een beweging van conservatief-evangelicale christenen die aandacht wil vragen voor de kernnoties van de Bijbel en wil helpen bij de toepassing daarvan in het leven van de kerk (thegospelcoalition.org). Opmerkelijk is de culturele, etnische en kerkelijke pluriformiteit van deze beweging, hoewel de grondslag duidelijk gereformeerd is. De nationale conferenties van TGC worden door duizenden (vooral jonge) predikanten en gemeentewerkers bezocht.