Waar bent u naar op zoek?

Trager leven

Ds. Ron van der Spoel
Door: Ds. Ron van der Spoel
Column
18-03-2024

‘Je moet leren vertragen’, zegt de emeritus gevangenispastor die mijn mentor is tijdens mijn eerste jaar als gevangenispredikant. Tijdens een van onze gesprekken had ik verzucht dat ik moeite heb met het trage tempo van alles wat er in de gevangenis gebeurt. Als je in de gevangenis werkt, kun je vanwege alle veiligheidsregels nooit ‘even snel’ iets doen. En de gevangenen met wie je werkt hebben alle tijd.

Ik dacht dat ik na vijf jaar in Zuid-Limburg al behoorlijk wat trager in het leven sta dan toen ik nog in het midden van het land woonde. Het tempo ligt hier in het zuiden echt een stuk lager. De Limburgers zijn veel meer relationeel dan functioneel. Het is belangrijk om eerst een praatje te maken, liefst onder het genot van koffie of een borrel, en dan pas ter zake te komen. Dat was in het begin even wennen. Inmiddels geniet ik ervan, en erger ik me aan het opgefokte gedoe in de Randstad als ik daar ben.

Maar het kan dus nóg wat graadjes trager, zo merk ik in de gevangenissen waar ik werk. Het kostte me een paar maanden en heel wat gesprekken met mijn collega’s en ander gevangenispersoneel, om te leren hoe ik zelf wat kan vertragen. Zo heb ik geleerd dat vertragen vooral te maken heeft met dat je alles zorgvuldig en aandachtig doet. Vermoeiend, maar ook mooi.

En de laatste tijd merk ik hoe het fijn het is als het mij lukt om zowel binnen als buiten de gevangenis echt de tijd te nemen om dingen met aandacht te doen. Zoals ik met volle aandacht luister naar gevangenen, zo doe ik dat nu ook meer dan voorheen buiten de gevangenismuren. Ik probeer bewust tijd te nemen voor gesprekken met mensen. Niet even snel een telefoontje, maar echt contact maken met de ander. Dat kost tijd en is niet heel functioneel, maar wel echt relationeel. Zo kun je bijvoorbeeld minder gesprekken plannen op één dag, maar de ontmoetingen die je hebt, gaan wel veel dieper. Dat heeft Limburg me geleerd, dat leert de gevangenis mij nu, en dat hoop ik ook daarbuiten in praktijk te brengen.

Trager leven is een mooier leven.

Geïnteresseerd in meer lezenswaardige artikelen? Neem een jaarabonnement (€ 53). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Ds. Ron van der Spoel
Ds. Ron van der Spoel

werkt als straatpastor bij het Leger des Heils in Zuid-Limburg en hij is gevangenispredikant.