Waar bent u naar op zoek?

Training van trainers

13-05-2013

In Malawi, waar de kerk een snelle groei heeft doorgemaakt, zijn er te weinig predikanten voor het aantal gemeenten. Kerkenraden en kerkelijk werkers nemen vaak taken van een predikant op zich. Tjerk Visser over het trainen van trainers.

De vrouw valt op haar knieën en buigt zich herhaaldelijk voorover terwijl ze zingt: ‘…God is goed, God is goed, eindelijk mensen van de kerk die naar me omzien en me echt willen helpen…’ Aan het woord is een ‘weduwe die in erbarmelijke omstandigheden met haar kinderen leeft’.

Tijdens de training van ouderlingen en diakenen oefenen we met rollenspelen verschillende pastorale vaardigheden. De deelnemers kijken aan de hand van de informatie uit de les wat er goed gaat en waar er eventueel anders gehandeld kan worden.

De geschetste situatie van de weduwe komt hier in Malawi helaas veel voor. Hoe stelt de leiding van de kerk zich op in zulke situaties? Maken wij echt een verschil in deze wereld, waar het een kwestie is van overleven en waar het recht van de sterkste geldt?