Waar bent u naar op zoek?

Transformatie

Marieke den Butter-Kommers
Door: Marieke den Butter-Kommers
04-08-2022

Het huis werd letterlijk en geestelijk met bezemen gekeerd. Alle prullaria en geesten werden eruit geveegd en uitgebeden

Vijf jaar had het leeggestaan, het oude houten Thaise huis, gebouwd op palen. De grote tuin om het huis heen was overgroeid en werd alleen door omwonenden gebruikt om illegale hanengevechten te houden. ’s Nachts wilde echter niemand in de buurt zijn, want het spookte daar behoorlijk.

De reden? Het huis was van de dorpssjamaan geweest, die daar jaren met zijn gezin gewoond had. Hij stond hoog in aanzien, want op zijn balkon kon hij de banden die jij met een overledene had, officieel verbreken. Dit is noodzakelijk, want als de banden niet verbroken zijn, zal de geest van de overledene je blijven achtervolgen. Met het offeren van een kip en andere rituele handelingen kon hij je zegenen of vervloeken. Kortom, hij was iemand die je maar beter te vriend kon houden.

Vijf jaar geleden was hij overleden. Zodra hij in de kist lag, begon het gespuis. Overal werden voetstappen gehoord van, naar men zei, geesten die hij ontbonden had.

En zo stond het spookhuis leeg, tot grote benauwing van de buren, want die akelige voetstappen hielden hen ook regelmatig uit de slaap.

Tot vier maanden geleden. Een zendingsechtpaar met twee kinderen, dat werkzaam is onder de noordelijke Thai, zocht een huis in het dorp. Hun werd verteld dat het huis van de sjamaan het enige huis was dat beschikbaar was. Voor een spotprijs te huur. Samen met Thaise broeders en zusters werd besloten dat dit de juiste plek was om te wonen. Het huis werd letterlijk en geestelijk met bezemen gekeerd. Alle prullaria en geesten werden eruit geveegd en uitgebeden.

Toen we hen enkele weken geleden bezochten en we in hun openkeuken stonden, vertelden ze dat ze de dag ervoor een cobra onder hun bed vandaan hadden gehaald. Hoewel ze geschrokken waren, leek het hen niet heel veel te deren. Het huis is echt hun thuis geworden en door hun huis transformeren ze velen in het dorp. Er vinden gebedsdiensten plaats op het gevreesde balkon, de zoon van de sjamaan durft weer langs te komen en de enige voetstappen die gehoord worden, zijn van hen die het goede boodschappen.

Marieke den Butter-Kommers
Marieke den Butter-Kommers