Waar bent u naar op zoek?

Troost in Zijn wonden

25-03-2013

'Wij vinden alle troost in Zijn wonden.' Een citaat dat komt uit de pen van Guido de Brès en kreeg een plaats in de Nederlandse Geloofsbelijdenis. Ds. L.J. Vogelaar over wonden die genezing brengen.

Jezus heeft heel wat wonden opgelopen. Zijn eigen volksgenoten hebben Zijn gezicht verbouwd. Blauw geslagen. Kapot geslagen. Daarna hebben ook de Romeinse soldaten zich op Hem uitgeleefd. Een krans gevlochten van doorntakken. Scherpe doornen die Hem verwonden. We zien het bloed in Zijn haren. Het loopt over Zijn wangen. Vervolgens wordt Hij ook gegeseld. De scherpe stukjes metaal doorploegen Zijn rug. Eén en al wond en bloed. Ten slotte nog die grote nagels. Ze worden door Zijn voeten en handpalmen heengeslagen.

Hoe kunnen deze wonden troosten? ‘Ik word er onpasselijk van. Ik vind het vreselijk. Hij heeft in Zijn leven zoveel goede dingen gedaan. Nu dit. Wat een onrecht. Mijn hart vult zich met medelijden. Wat erg dat Jezus dit moet doormaken. Ik word er boos van. Dit had nooit mogen gebeuren.’ Hoe kunnen deze wonden troosten?