Waar bent u naar op zoek?

Twee boeken over pastoraat bieden waardevolle adviezen

04-07-2017

In welke tijd zal er geen pastoraat zijn geweest? We lezen er in de Bijbel meer dan eens over, al wordt het daarin nog niet zo genoemd. Maar het werk van de Herder (de Pastor) komen we op bijna elke bladzijde tegen, zegt. ds. W. Arkeraats.

In mensenlevens vol verdriet, zonde en gebrokenheid is dat ook hard nodig. Zo ging het Woord van God zijn weg door de eeuwen heen, met telkens weer andere vragen en problemen. Mensen met een pastoraal hart probeerden Gods getuigenis te vertalen naar de concrete situatie van de mensen die op hun weg geplaatst werden. Begenadigde mensen worden er immers toe gedreven om anderen in die genade te doen delen?

Genade was dus een eerste vereiste. Maar het leven werd steeds gecompliceerder, de vragen heel anders. Daardoor werd de behoefte aan toerusting gevoeld. Zeker, tot de opleiding van de predikanten behoorden ‘de pastorale handboeken’, maar de pas beginnende dominee en de pas bevestigde ouderling moesten toch maar proberen er het beste van te maken. Bevoorrecht waren ze als een ervaren en wijze oudere broeder leiding gaf.

Ontmoeting

De laatste decennia kwamen er praktisch gerichte boekjes op de markt. De ouderen kennen ze nog wel: ‘Met vreugde…’ Nu zijn er weer twee uitgaven verschenen, gericht op de pastorale praktijk.

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 6 juli 2017.