Waar bent u naar op zoek?

Uiting van verbondenheid

11-09-2019

Zeventig jaar kennen we de zogenaamde Israëlzondag. Dit mooie getal staat voor volheid. Al is het niet vanzelfsprekend dat Israël op de eerste zondag van oktober volle aandacht krijgt, constateert ds. J. Snaterse.

Predikanten kunnen rekenen op een diversiteit aan reacties.

De één wil alleen iets horen over liefde voor Israël. Een ander wil graag dat het onrecht wordt benoemd dat Palestijnen wordt aangedaan. De voorbereiding staat zomaar op spanning. Hierdoor kan de neiging groeien er helemaal geen aandacht aan te besteden. Of hooguit in politiek neutrale woorden iets te bidden. 

Verschuldigd

Het feit dat de Israëlzondag na zeventig jaar nog niet vanzelfsprekend is, is best pijnlijk te noemen. Zeventig jaar is een korte tijd wanneer we dit afzetten tegen de eeuwen kerkgeschiedenis waarin zwarte bladzijden zijn geschreven van zich afzetten tegen het Joodse volk tot het christelijk antisemitisme, van woordenstrijd tot vreselijk geweld. In alle mogelijke toonaarden was de barse muziek van de vervangingstheologie te horen.

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 12 september 2019, of download hier de gratis pdf.

Klik hier om een los nummer te bestellen, en hier om een abonnement op De Waarheidsvriend te nemen.