Waar bent u naar op zoek?

Van der Graaf kijkt terug

09-03-2015

Als algemeen secretaris van de Gereformeerde Bond heeft dr.ir. J. van der Graaf zich op talrijke plekken en over talrijke onderwerpen in het gesprek kunnen mengen. Ds. A.J. Mensink over zijn boek ‘Deelgenoot van een kantelende tijd’.

Tot de geschriften van Jan van der Graaf behoren twee boekjes met bijna dezelfde titel: (Ook) zij hadden wat te zeggen. Ze bevatten miniaturen van theologen, predikanten, spraakmakers en eenvoudige mensen die voor Van der Graaf belangrijk zijn geweest. Zij hadden hem en vele anderen wat te zeggen. Ten laatste, overreed door een uitgever, boekstaafde hij zijn eigen werk en ervaringen in kerk en samenleving. Want ook hij had wat te zeggen. Iets om dankbaar voor te zijn.

Van der Graaf was immers actief deelgenoot van een tijdperk waarvan de meeste vertegenwoordigers niet meer in leven zijn: de predikanten Boer en Tukker, de hoogleraren Severijn en Graafland, de eminenten Aalders en Berkhof, de domineesfamilies Vroegindeweij en Kievit. Als student maakte ik eind jaren tachtig nog iets van dit tijdperk mee, zodat ik veel in dit boek nog met vreugdevolle herkenning kon lezen. Wat heb ik, menselijkerwijs gesproken, veel te danken aan de voorgangers en voortrekkers uit de jaren tachtig en negentig. Maar wie na 2000 (en zeker na 2004) tot een kerkelijk bewustzijn kwam, zal met verbazing en soms zelfs vervreemding lezen over wat in de tweede helft van de twintigste eeuw nog (on)mogelijk was.

Van der Graafs terugblik is niet zuiver biografisch, wel persoonlijk en dus ook eerlijk subjectief. Eerlijk gezegd: niet helemaal vrij van weemoed en teleurstelling. Niet voor niets gewaagt de titel van een kantelende tijd. Een tijd valt om. Wij mensen vallen om. Het is een voorbije tijd.

Lees het volledige artikel in De Waarheidsvriend van 13 maart 2015.