Waar bent u naar op zoek?

De Great Reset (2, slot)

Veel misinformatie

Dr. M.J. de Vries
Door: Dr. M.J. de Vries
Actualiteit
11-01-2022

In de discussie over de Great Reset spelen verschillende problemen. Er doet veel onjuiste informatie de ronde. Verder verschuift het gesprek al snel van wat mensen gezegd en geschreven hebben, naar de intentie waarmee zij dat hebben gedaan. Het beroep op de Bijbel is ook regelmatig discutabel.

Een van de belangrijke problemen in de discussie over de Great Reset is dat er veel onjuiste informatie in voorkomt. Ds. P.J. Visser haalde bijvoorbeeld in de preek die hij op 10 oktober in Middelburg over Openbaring 13 hield, het World Economic Forum (WEF) en de World Health Organisation (WHO) door elkaar, een vergissing die hij later trouwens zelf inzag.

Door zulke niet kloppende informatie ontstaat het misverstand dat het idee van de Great Reset alleen te maken heeft met de covid-pandemie, terwijl het WEF dat slechts als een van de aanleidingen noemt. Bovendien is het WEF geen onderdeel van de Verenigde Naties en heeft het dus niet de formele status van de WHO (wat overigens nog niet betekent dat het WEF geen grote invloed kan hebben).

Alternatieve werkelijkheid

Ook de vaak genoemde suggestie dat de Great Reset onder meer inhoudt dat de hersenen van alle mensen in 2030 aangesloten zullen zijn op een computer, is niet correct. De filosoof dr. Cees Zweistra heeft er in zijn boek Waarheidszoekers op gewezen hoe groot de invloed van internet en sociale media is op het overeind houden van dat soort misinformatie. In die virtuele werelden ontwikkelt zich gemakkelijk een alternatieve ‘waarheid’. In de fysieke wereld zou die door correcte informatie snel ontkracht zijn, maar ze floreert in een alternatieve werkelijkheid waarin de gebruiker bepaalt wat waar is en wat niet.

Boze intenties

Een tweede belangrijk probleem in de discussie over de Great Reset is dat het al snel overgaat van wat mensen gezegd en geschreven hebben op de intentie waarmee zij dat gedaan hebben.

Lees alle argumenten van dr. De Vries in De Waarheidsvriend van donderdag 13 januari 2022. Neem een jaarabonnement (€ 49,95). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Dr. M.J. de Vries
Dr. M.J. de Vries

uit Papendrecht is bijzonder hoogleraar Christelijke filosofie aan de Technische Universiteit Delft en lid van het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond.