Waar bent u naar op zoek?

Viering van Beltane

30-05-2011

Met enige regelmaat worden in één van de protestantse kerken Hoogeveen vieringen gehouden door het Gilde van Aarde en Hemel (in die volgorde). Nee, het gaat hier niet om een sekte, schrijft dr. A.A.A. Prosman.

De vieringen van het gilde zijn er op initiatief van onze Protestantse Kerk in Nederland, meldt de liturgie nadrukkelijk. Ze worden georganiseerd in het kader van vernieuwing van de liturgie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. Omdat ik geen overhaaste conclusies wilde trekken, ging ik op zondag 22 mei om 15.00 uur naar de Kerkboerderij in Hoogeveen om zo’n viering bij te wonen.

Ongeveer 25 mensen hadden aan de uitnodiging gehoor gegeven en zaten in een kring. Achter een tafel die, zoals later bleek ook dienst deed als altaar, stond de liturg – een mevrouw met een bloemenkrans om de schouders. Na een lied van Huub Oosterhuis luisterden we naar twee praktijkverhalen van vrouwen. Zij vertelden hoe zij hun eigen lichaam beleefden, welke problemen dat met zich meebracht en welke vreugde hun dat gaf. Want het thema van de dienst was het vieren van het lichaam. De twee praktijkverhalen bevatten intieme details over het lichaam, die ik liever niet gehoord had.