Waar bent u naar op zoek?

Vluchtelingen in Belgrado verkeren in schrijnende situatie

24-01-2017

Ze slapen op karton en beton, onder een viaduct of in een park. Ze leven van eten dat slechts mondjesmaat wordt uitgedeeld. De situatie van vele mannen in Belgrado is uitzichtloos, meldt dhr. A. Heldoorn.

Hulp is nodig voor deze groep vluchtelingen. Als we ons eens inleven in de omstandigheden van een vluchteling in de hoofdstad van Servië, dan is vannacht mijn matras een stuk karton. Ik lig op karton onder een klamme deken. De kleren die ik al vier dagen aanheb, houd ik ook vannacht aan. 

Weinig voedsel

Mijn maag rammelt. Ik sta vandaag in de lange rij van wel duizend vluchtelingen in de straten van Belgrado, omdat het uitdeelcentrum maaltijden verstrekt. Er is voor 400 man voedsel. Maar de hele buurt waarin ik sta te wachten op straat, is wel in beweging en uit balans. Naar aanleiding van klachten sluit de politie het uitdeelcentrum. De voedseldistributie blijft voorlopig op last van de politie gesloten. 

Mijn maag rammelt. Mijn schoenen zijn open crocs, die geen enkele warmte vasthouden. Overal zijn plassen en ik ontkom er niet aan dat mijn sokken doornat zijn.

We zijn in het centrum van Belgrado. De neonreclame komt er van alle kanten op je af. Mondjesmaat passeren de Peugeots, de Audi’s, de Volkswagens, de Fords de verkeerslichten. Belgrado is een wereldhoofdstad met lonkende etalages, helder verlichte winkels, gezellig ogende restaurants. Drommen mensen lopen op straat.

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van 26 januari 2017.