Waar bent u naar op zoek?

Voorbereiden op de zondag

02-09-2013

Mensen kunnen slecht luisteren. Het is één van de moeilijkste vaardigheden. Terwijl de ander spreekt, zijn we vaak in gedachten al bezig om onze volgende opmerking te maken. Ds. J. Muller over het voorbereiden op de zondag.

Dat luisteren zo moeilijk is, heeft alles te maken met ons zondige hart. Om te beginnen willen we niet echt horen naar wat God te zeggen heeft en we vinden kritische opmerkingen van anderen ook niet aangenaam.
Daarnaast zijn we op onszelf gericht. We zijn drukker met wat wij vinden, denken en doen dan dat we ons interesseren voor de ander. Wat fijn als iemand niet een hele avond alleen over zichzelf praat, maar ook interesse in de ander toont. Zouden we daar niet meer in moeten investeren? We kunnen onszelf de vraag stellen: ben ik wel een goede luisteraar?
Wanneer we willen dat onze kinderen goed zullen luisteren, moeten we onszelf daar ook in oefenen. Vandaag de dag vraagt dat de nodige oefening. Ons leven en dat van onze kinderen wordt gebombardeerd door allerlei vormen van media. Veel geluid is er te horen, alles gebeurt snel. Twitteren is nodig.

Met de stortvloed aan mediavormen en de macht die deze hebben, de volgende vraag: ‘Hoe luister je aandachtig naar een preek?’ Dat is geen onbelangrijke vraag. God spreekt door Zijn Woord tot Zijn gemeente. De prediking is het middel waarvan de Geest gebruikmaakt om mensen te behouden van het verderf.
Wanneer het gaat om luisteren in de kerk en het voorbereiden op het horen naar de preek, leert Lukas ons in zijn evangelie dat er vier soorten hoorders zijn (Luk.8). Óf het zaad valt langs de weg, óf in de doornen, óf op rotsachtige bodem óf het valt in de goede aarde. Let dus op hoe je luistert. Ook de kinderen moeten dit weten. Het feit dat de manier van luisteren ertoe doet, vraagt om voorbereiding, om een luisterhouding en om een leven uit en naar het gehoorde Woord.