Waar bent u naar op zoek?

Voorlezen helpt kind

08-10-2012

De kinderboekenweek is weer in de lucht. Een aardige manier om het lezen onder kinderen te promoten. Dat is nodig, want in een tijd van Playstation, DS, XBOX en wat al niet meer kregen boeken de nodige concurrentie, schrijft Hilde Guis.

Flitsende beelden, spannende spellen. Kinderen hoeven zich niet gauw te vervelen. Niet verwonderlijk dat veel kinderen niet meer lezen in hun vrije tijd. Toch is lezen nog steeds van groot belang. Hoe moet een kind dat nog nooit een boek voor zichzelf heeft gelezen, straks op het hbo een studieboek van 1000 bladzijden doorworstelen? En zal een niet-lezend kind wel uit zichzelf de Bijbel lezen?

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat een kind dat veel leest, op school beter presteert. Het kind komt immers meer in aanraking met taal, wat de woordenschat, het taalbegrip en de kennis van de wereld vergroot. Het is dus belangrijk dat een kind leeskilometers maakt. Als lezen leuk is, dan wordt dat een stuk makkelijker. Leesplezier is nodig om een kind uit zichzelf een boek te laten pakken.

Hoe krijg je een kind zo ver dat het (weer) plezier krijgt in lezen? Leesplezier begint bij voorlezen. Baby’s van ongeveer drie maanden kunnen al worden ‘voorgelezen’. Natuurlijk is het in die fase meer sabbelen en op de grond gooien dan lezen. Maar hoe vaker dit gedaan wordt, hoe eerder een kind door gaat krijgen: ‘Hé, een boek, dan mag ik bij mama of papa zitten, ze hebben aandacht voor mij, ze praten met mij, het is gezellig; een boekje kijken is leuk!’