Waar bent u naar op zoek?

column

Vrij

Drs. Elise van Hoek-Burgerhart
Door: Drs. Elise van Hoek-Burgerhart
03-05-2022

Een van mijn favoriete schrijvers is Nancy Pearcey. Zij schreef het mooie boek Love thy body (Houd van je lichaam). Het gaat bij ons geloof in God niet alleen om voedsel voor onze ziel, ook met onze lichamen eren en volgen wij Hem.

Christen-zijn heeft daarom ook alles te maken met onze kijk op menselijk leven, inclusief seksualiteit. Haar zoektocht naar het christelijk geloof begon tijdens haar studie. Opgegroeid in een niet-gelovige omgeving begon ze vragen te stellen over het christendom. Ze sprak gelovige studenten en docenten aan die christen waren, en ontdekte dat een kern in hun antwoorden vaak een persoonlijke ervaring was. Nancy zocht echter verder: ‘Hoe weet ik nu dat het christelijk geloof waar is, voor iedereen?’ Of je het nu wel of niet gelooft, wel of niet een persoonlijke ervaring hebt. Is het waar?

Nancy’s vraag is niet nieuw en kent oude papieren. Hoe vaak is deze vraag niet gesteld na Pasen. Het begon al op die allereerste dag van de opstanding. Toen de vrouwen de apostelen vertelden van het lege graf, deden die dat af als kletspraat. Het kon immers niet waar zijn. Ook Thomas kon niet geloven wat hem door de anderen verteld werd. ‘Kijk mijn handen, steek je vinger in mijn zij’, zei Jezus. Zichtbare tekenen die Thomas’ ogen openden.

Terug naar Nancy. Inmiddels is zij al vele jaren een gelovige vrouw en helpt zij anderen in dezelfde zoektocht die zij eens doormaakte. Naast de vraag ‘Is het waar?’ hoort zij vaak nog een andere vraag ‘Waarom zijn christenen zo onverdraagzaam?’ Opvattingen van christenen over wat het goede zou zijn, staan zo vaak haaks op die van hun omgeving. Is geloven niet iets dat belemmert, een sta-in-de-weg naar vrijheid en zelfexpressie?

Onwillekeurig denk ik dan weer terug aan die tijd na Pasen. ‘Volg Mij!’ zei Jezus tegen Petrus daar op het strand aan de zee van Tiberias. Volg Mij, ook nu. Wil je Mijn discipel zijn? Volg Mij dan, met je ziel, geest én lichaam. Blijf dan in Mijn Woord. Dan zul je de waarheid kennen en de waarheid zal je vrijmaken.

Geïnteresseerd in meer lezenswaardige artikelen? Neem een jaarabonnement (€ 49,95). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Drs. Elise van Hoek-Burgerhart
Drs. Elise van Hoek-Burgerhart

is als manager onderzoek en beleid werkzaam bij de NPV – Zorg voor het leven.