Waar bent u naar op zoek?

column

Vruchtbaar

Drs. Elise van Hoek-Burgerhart
Door: Drs. Elise van Hoek-Burgerhart
Actualiteit
11-09-2023

‘Wees vruchtbaar’. Het zijn de eerste woorden die God spreekt tot de eerste mens (Gen.1:28). Een opdracht van God, een zegen met een belofte van overvloed, ‘wordt talrijk’. Hoe goed kent Hij Zijn maaksel. Hij weet hoe diep de wens om een kind kan sluimeren in ons hart. De zegen van een kind loopt als een rode draad door de Bijbel heen.

We voeden er onze kinderen al mee op. Sla een willekeurige kinderbijbel open en lees van Abram die, toen Sarai niet zwanger werd, met Hagar een kind kreeg. Of de dappere moeder van Mozes die toch haar baby in leven liet, ondanks het verbod van de koning. En de moeder van Samuel, die zo hartstochtelijk had gebeden om zijn komst.

Groot kan het verdriet zijn als een gewenst kind niet komt. Eén op de zes stellen worstelt met kinderloosheid. Welke weg kiezen we dan en welke hulp schakelen we in? Een nieuwe ontwikkeling is de kinderwensdienst. Alles centraal rond dat éne punt: vurig gebed tot God om een kind. En er is de route naar het ziekenhuis om via allerlei manieren van assistentie toch zwanger te worden. Grenzen aan leeftijd of techniek worden soms omzeild door een reis naar een buitenland met ruimere mogelijkheden. Zwanger worden elders, goede zorg in eigen land. Een gynaecoloog uit het OLVG, het stadsziekenhuis in Amsterdam, zegt daarover: ‘Het komt voor dat ik in één week vijf zwangeren tussen de 45 en 55 jaar op mijn spreekuur heb.’

En nu is er de baarschaamte. ‘Moet je wel een kind willen neerzetten op een in de toekomst praktisch onbewoonbare planeet?’ is dan de redenering. Eeuwigheid is veranderd in duurzaamheid. Een ziel om God lof te brengen wordt zomaar een vervuilend wezen. Een diep menselijk verlangen wordt een probleem.

Begrijpen we wat het betekent om een kind te krijgen? Wat zegt Muus Jacobse het kernachtig:

O makker in ditzelfde grauw getij,
nog altijd komt het kind tot jou en mij,
nog altijd kan de wereld nieuw beginnen,
in ieder kind kan het opnieuw beginnen.
Zolang God kinderen in ons midden zendt,
heeft hij zich nog niet van ons afgewend.

Geïnteresseerd in meer lezenswaardige artikelen? Neem een jaarabonnement (€ 52,50). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

 

Drs. Elise van Hoek-Burgerhart
Drs. Elise van Hoek-Burgerhart

is als manager onderzoek en beleid werkzaam bij de NPV – Zorg voor het leven.