Waar bent u naar op zoek?

column

Vuurtoren

Pieter Grinwis
Door: Pieter Grinwis
Column
Politiek
09-01-2024

We zijn net over de drempel van oud naar nieuw. 2023 ligt achter ons, 2024 wenkt. Dat gevoel van gewenkt worden, dat heb ik altijd als ik de Haringvlietdam opdraai in de richting van Goeree-Overflakkee en de vuurtoren van Ouddorp zijn banen van licht over de zee en het eiland zie vegen. Die wenkende vuurtoren voelt voor mij als thuiskomen.

Het heeft er natuurlijk mee te maken dat ik daar ben geboren en getogen, op de kop van Goeree. Als kind, als ik door het slaapkamerraam naar buiten keek, waren daar altijd die banen van licht. Iedere vijftien seconden drie, pauze, en dan weer drie. Onverstoorbaar schitterend. Een baken bij nacht en ontij. Voor mij als kind, laat staan voor een schipper op zee, een herkenbaar gezicht, een troostend licht.

Afgelopen week stond ik, op uitnodiging van een oud-vuurtorenwachter, voor het eerst bovenop vuurtoren Westhoofd, zoals de vuurtoren van Ouddorp officieel heet. Hoog boven zee en duinen, met een prachtig mijlenver uitzicht, naast het krachtigste vuurtorenlicht van Nederland. Hij had me benaderd, omdat Rijkswaterstaat had besloten te stoppen met het bemannen van de toren, een van de laatst bemande vuurtorens van ons land. Hij had daar grote zorgen over, en die begrijp ik goed.

Digitalisering zou de functie van de vuurtorenwachter, van de zeeverkeersleider die het gebied tussen Westkapelle en Hoek van Holland op zijn duimpje kent, overbodig hebben gemaakt. Met deze oud-vuurtorenwachter betwijfel ik dat. Een vaak terugkerende kwestie in de politiek: zet je je in voor behoud van het oude of ga je mee in de idee dat het anders moet? In kerk en werk, en zeker ook in de politiek, hebben we licht nodig om daarin goede keuzes te maken.

Nu is het een kleine stap van deze vuurtoren op de kop van Goeree naar hét Licht van deze wereld, onze Heere Jezus Christus. Hoe mooi of hoe donker 2024 ook wordt, voor welke keuzes we ook komen te staan, Zijn licht schijnt in de duisternis (Joh.1). Laat deze Vuurtoren onze koers bepalen. Dan komen we, hoe het ook gaat, veilig in de haven aan.

Geïnteresseerd in meer lezenswaardige artikelen? Neem een jaarabonnement (€ 53). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Pieter Grinwis
Pieter Grinwis

uit Den Haag is Tweede Kamerlid namens de ChristenUnie.