Waar bent u naar op zoek?

Waar en onwaar mengen zich

Tineke van der Waal
Door: Tineke van der Waal
Actualiteit
24-06-2024

BNN Breaking, DC Weekly, The Chicago Chronicle en The Miami Chronicle. Ze zien eruit als redelijk normale Amerikaanse nieuwssites, met logo’s en namen die een vervlogen tijdperk van de Amerikaanse journalistiek oproepen. De werkelijkheid is dat ze nieuw zijn en een betrouwbare indruk moeten maken, in elk geval realistisch genoeg om een toevallige lezer te laten denken dat hij met een normaal Amerikaans medium te maken heeft.

Nietsvermoedend

De ‘kranten’ zijn niet bedoeld om abonnees te werven of nieuws dicht bij huis te delen. Opzet is de nietsvermoedende Amerikaan te misleiden en geloofwaardigheid te geven aan de berichten, die op sociale media verder moeten leven. De teksten moeten namelijk op X (voormalig Twitter), Instagram en andere socials worden verspreid en zo duizenden, wellicht miljoenen lezers onder ogen komen.

Inmiddels is bekend dat de sites van Russische makelij zijn, ongetwijfeld een voorbode van gerichte inmenging in de verkiezingen die Amerika in het najaar wachten. Met kunstmatige intelligentie is het gemakkelijker dan ooit om nepnieuwsplatforms in de lucht te brengen en deze doelgerichter dan ooit in te zetten. Een technologische sprong voorwaarts om argeloze Amerikaanse lezers bewust te misleiden, wat nog weer van een andere orde is dan eenzijdige of politiek gekleurde berichtgeving.

AI

Kunstmatige intelligentie (Articificial intelligence, AI) gaat de wereld de komende jaren ingrijpend veranderen. Dat kan interessant zijn, alleen al op medisch gebied. Diagnoses en behandelingen kunnen nog beter worden. Een blinde kan ‘zien’ doordat een sprekende app hem vertelt wat zich in zijn omgeving bevindt.

Toch heeft de AI-revolutie vooral iets dreigends in zich.

Dit artikel gratis verder lezen?
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en lees de volledige tekst van dit artikel.

"*" geeft vereiste velden aan

Tineke van der Waal
Tineke van der Waal

is freelance journalist.