Waar bent u naar op zoek?

Mensvormig spreken over God (3, de oren)

Wagenwijd open

23-02-2023

Onze God is een God Die hoort. Als de Israëlieten het uitschreeuwen vanwege de slavenarbeid hoort de HEERE hun gekerm. Horen betekent in de Bijbel ook luisteren en instemmen. Wie luistert naar Gods stem, zal merken dat zijn leven verandert.

Het gehoor is een belangrijk zintuig. Ik moet er niet aan denken dat ik niet meer zou kunnen horen: nooit meer de stem van de mensen of het geluid van de vogels of de muziek in de kerk te kunnen horen. Dat lijkt mij heel erg. Niet voor niets heeft de Heere Jezus tijdens Zijn rondwandeling op aarde vele doven de oren geopend, zodat zij de stem van de Zoon van God kunnen horen (Mark.7:31-37).

Niet hardhorend

We gaan ongeveer vijfendertighonderd jaar terug in de tijd. We bevinden ons in Egypte, in het land Gosen. Het volk Israël wordt daar vele jaren als slaaf onderdrukt: ‘Het gebeurde vele dagen daarna, toen de koning van Egypte gestorven was, dat de Israëlieten zuchtten en het uitschreeuwden vanwege de slavenarbeid. En hun hulpgeroep vanwege de slavenarbeid steeg omhoog tot God.’ (Ex.2:23)

Nadat Mozes op wonderlijke wijze van de verdrinkingsdood is gered, wordt hij door de prinses opgevoed aan het hof van de farao. Daar verblijft hij veertig jaar. Ondertussen blijft het volk Israël roepen tot de Heere. Het lijkt er echter op dat God doof is voor hun hulpgeroep.

Toch gloort er na tachtig jaar hoop: ‘Toen hoorde God hun gekerm, en God dacht aan Zijn verbond met Abraham, met Izak en met Jakob. En God zag naar de Israëlieten om en ontfermde Zich over hen.’ (Ex.2:24,25)

Vier woorden geven uitdrukking aan het lijden van het volk Israël: zij zuchten en schreeuwen, zij roepen om hulp en jammeren. Tegenover die vier woorden van de Israëlieten staan vier woorden van God: Hij hoort en gedenkt, Hij ziet en ontfermt Zich. God is immers niet hardhorend, Hij is niet stokdoof.

Lees de volledige tekst van dit artikel in het nummer van De Waarheidsvriend van donderdag 23 februari 2023. Neem een jaarabonnement. Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-.