Waar bent u naar op zoek?

Dr. Moehn verzorgt heruitgave van eerste protestantse werk van Guido de Brès

Wapen tegen rooms verwijt

Redactie
Door: Redactie
Boekbespreking
16-04-2024

Guido de Brès voorzag in 1555 zijn gemeenteleden van een ‘wapen’, het boek 'Le Baston de la Foy chrestienne'. Het protestantse geloof was in die tijd verboden en hiermee konden zij zich verdedigen. Deze maand verschijnt dit werk opnieuw. Prof. dr. W.H.Th. Moehn tekent voor deze uitgave.

Dr. Moehn, bijzonder hoogleraar Geschiedenis van het gereformeerd protestantisme vanwege de Gereformeerde Bond aan de Protestantse Theologische Universiteit, licht toe wat een kleine vijf eeuwen na het eerste verschijnen het belang is van Het wapen van het christelijk geloof. De twee gebonden banden bevatten de Franstalige tekst van de eerste editie uit 1555, met op de tegenoverliggende pagina de Engelse vertaling van John Brooke uit 1577 en de Franse tekst van de uitgebreide versie uit 1565. Dr. Moehn zocht precies uit welke bronnen De Brès destijds gebruikte.

Welke plaats neemt dit boek in het oeuvre van De Brès in?

Prof. Moehn: ‘De Brès was ongeveer vijfenveertig jaar oud toen hij in Valenciennes de marteldood stierf. We weten niet precies wanneer hij geboren is. Van zijn hand hadden we menselijkerwijs nog veel meer boeken kunnen verwachten. De belangrijkste werken die hij op dat moment gepubliceerd heeft, zijn Het wapen, de Geloofsbelijdenis en een omvangrijk boek dat gericht is tegen de Dopers. Het wapen is het eerste boek dat hij geschreven heeft na zijn overgang tot de Reformatie. Het is een boek waaraan hij nog is blijven werken, nadat in 1555 de eerste druk op de markt kwam.

De Geloofsbelijdenis die we nu kennen als de Nederlandse Geloofsbelijdenis, is in november 1561 over de muur van het kasteel in Doornik gegooid. Bij het schrijven van deze geloofsbelijdenis heeft De Brès zich laten inspireren door de Franse Geloofsbelijdenis van de Hugenoten, die in 1559 tijdens de synode in Parijs was aangenomen. Daarnaast heeft hij zich in de aanloop naar het schrijven van de Geloofsbelijdenis zo’n tien jaar beziggehouden met het bestuderen van de kerkvaders. Het wapen is dus zijn eerstelingsgeschrift en het legt getuigenis af van zijn studie en vorming als theoloog.’

Dit artikel gratis verder lezen?
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en lees de volledige tekst van dit artikel.

"*" geeft vereiste velden aan

Redactie
Redactie