Waar bent u naar op zoek?

Was Lot wel zo egoïstisch?

09-01-2012

Was Lot eigenlijk wel zo egoïstisch toen hij voor de vruchtbare Jordaanvallei koos? Ds. H.J. de Bie gaat in op de vraag.

Zo zien wij zijn keus, maar je kunt je afvragen of hij zich juist niet opofferde door landbouwer te worden, zodat zijn oom Abraham herder kon blijven.

De vraag is het resultaat van een reis door West-Turkije en Israël. Op sommige plaatsen zie je daar praktisch geen vee. Een gids vertelt dat dat komt omdat de grond daarvoor veel te vruchtbaar is; op vruchtbare gronden ga je geen kudde weiden maar verbouw je graan. Het vee laat je grazen op de steppen, de overgang van het akkerland naar de woestijn.

Daarbij komt dat als het over Sodom en Gomorra gaat, we in de Bijbel niet lezen over vee. Koning Amrafel en zijn bondgenoten halen er al de bezittingen weg en al het voedsel, ook Lot en zijn bezittingen – over vee wordt niet gesproken (Gen.14:11). Bij de verwoesting van de vlakte van Sodom en Gomorra wordt evenmin over beesten gesproken, wel over alle inwoners uit die steden en het gewas op het land (Gen.19:25). Hoe zit het dus met de kwaliteit van Lots keus?