Waar bent u naar op zoek?

Water

Marieke den Butter-Kommers
Door: Marieke den Butter-Kommers
01-04-2021

Fascinerend dat er op een boeddhistisch festival zomaar een open deur kan zijn voor het spreken over levend Water

Songkran, ofwel het waterfestival is een hoogtepunt in Thailand en omliggende landen. Het festival markeert het nieuwe jaar. Officieel valt Songkran elk jaar op een andere dag, omdat de datum afhankelijk is van astrologische berekeningen. Voor het gemak echter valt het tegenwoordig altijd op dezelfde dagen, namelijk van 13-15 april. Dit jaar is dat dus een week na Pasen.

Zoals de naam ‘waterfestival’ al aangeeft, speelt water een belangrijke rol. Alcohol vloeit overigens ook rijkelijk tijdens de feestdagen, wat vooral te zien is in de jaarlijkse piek van verkeersdoden, maar daar hebben we het nu maar niet over.

Van oorsprong worden op de feestdagen de boeddhabeelden schoongemaakt en met datzelfde water sprenkelen mensen elkaar. De gedachte erachter is dat het oude weggewassen wordt en er met een schone lei begonnen kan worden. Hetzelfde idee van schoonmaak en opnieuw beginnen zie je terug in de aanschaf van nieuwe kleren en het schoonmaken van je huis voor het festival.

Op de festivaldagen zijn er veel activiteiten in de tempels. Monniken in oranje gewaden hebben het razend druk want iedereen wil het jaar goed beginnen door te offeren in de tempel, te bidden en de voorouders te eren. De wierookgeur hangt zwaar.

Op één dag tijdens het festival mag iedereen elkaar ongelimiteerd natgooien. Dit wordt van oorsprong niet zo uitbundig gedaan (in de tempels wordt het water namelijk gesprenkeld), maar op deze manier komen er veel toeristen, wordt er goed verdiend en genieten kinderen uitbundig.

Het is fascinerend dat er op een boeddhistisch festival zomaar een open deur kan zijn voor het spreken over levend Water. Water waarvoor je jezelf niet eerst hoeft op te poetsen of waarvoor je wierook moet branden om het te ontvangen. Je mag dat water ontvangen als je oude kleren draagt of als er stof op je kast ligt, want door Pasen is genade ons deel en is dat levende water gratis en voor niks. De dood is overwonnen en daarom hebben we in dit land hoop dat boeddha-water dat zo hier en daar gesprenkeld wordt, vervangen zal worden door stromen van levend water. Niet te stoppen, omdat Jezus leeft!

Marieke den Butter-Kommers
Marieke den Butter-Kommers