Waar bent u naar op zoek?

column

Weer beginnen

01-09-2015

Over een paar dagen zit ik er weer. Met mijn rugtas naast de tafel, mijn yoghurtbakje bij me als een laat ontbijt en mijn laptop die weer overuren draait.

In mijn vakantie moest ik er nog even niet aan denken, al had ik er stiekem toch weer zin in.

Zin om een nieuw schooljaar te verslaan, zin om nieuwe dingen te leren, zin in teamwork met mijn klasgenoten om een zo goed mogelijk project neer te zetten. Maar dat is niet het enige waar het om draait.

Het draait niet alleen om de cijfers die ik ga halen, het gaat niet alleen om de deadlines op je werk die gehaald moeten worden. Het gaat ook om klasgenoten, om collega’s. Zijn wij de komende maanden een lichtende stad op een berg?

Voordat ik voor naar de Hogeschool Rotterdam ging, maakten we op de Guido de Brès in Rotterdam kennis met studenten die al op een openbare school studeerden. Dat was nuttig en nodig voor onze sprong in de maatschappij.

Inmiddels zit ik in mijn vierde jaar en ik heb nog nooit spijt gehad van mijn keuze voor Hogeschool Rotterdam. Juist in deze tijd ben ik in gaan zien hoe waardevol en belangrijk het geloof in Jezus is. Het leven is leeg, uiterst leeg zonder Jezus. Leeg, eenzaam en genadeloos. Zonder troost, zonder rust, zonder hoop. Dan heb ik het alleen nog maar over een leven zonder Jezus. De eeuwigheid zonder Jezus is niet te beschrijven.

Daarom is het belangrijk dat wij een lichtende stad zijn te midden van klasgenoten en collega’s die niet in Jezus geloven. Je moet voorbereid zijn op vragen die je zult krijgen als ze merken dat je je keuzes op Hem baseert. Waarom is Jezus belangrijk voor je? Hoezo zou je dat nog geloven? Ach, één keertje maakt toch niet uit? Denk je echt dat Jezus bestaat? Je gelooft zeker omdat je ouders ook geloven? Op die vragen moet je voorbereid zijn. Biddend voorbereid. Biddend, of Hij je de juiste woorden wil geven.

Hoe vaak vragen wij eigenlijk wat de ánder gelooft? Elk mens gelooft iets. Nergens in geloven is ook een geloof. Oprechte interesse in de ander geeft onszelf ook de mogelijkheid om over ons geloof in Jezus te vertellen.

Martine de Wit