Waar bent u naar op zoek?

Weet God ervan?

30-01-2012

‘Huizen geschokt door dood meisjes', stond vier weken geleden in de krant te lezen. Twee meisjes van elf en twaalf overleden door koolmonoxidevergiftiging. Ds. P.J. Teeuw stelt de vraag hoe we dit drama moeten rijmen met een goede God.

Harde wind blies het koolmonoxidegas de woning in Huizen binnen, stelde de politie vast. Het incident is ‘een noodlottig ongeval door een samenloop van natuurlijke factoren’, lees ik in een ANP-bericht. Wat een verdriet bij de ouders. Ongetwijfeld zal er voor de families in de kerken in Huizen gebeden zijn. Wie weet hier de juiste woorden te vinden?

Vaak komt de vraag boven: zou God Zijn hand in dit soort ongelukken gehad hebben? Of moeten we zeggen: Hij wilde deze vreselijke ongelukken niet maar Hij kon ze blijkbaar niet verhinderen. Ook hoor je wel: God is goed, dus staat Hij buiten dergelijke ongelukken.

De vraag of God Zijn hand ook heeft in deze ongelukken krijgt dus verschillende antwoorden, maar uiteindelijk willen ze God er allemaal buiten houden. Kan dat?