Waar bent u naar op zoek?

Veranderende begrafeniscultuur (2)

Wensen voor de laatste reis

Ds. P. Vermaat
Door: Ds. P. Vermaat
Ethische thema’s
13-01-2022

Er verandert in onze tijd niet alleen veel aan de woorden, maar ook aan de feiten in de hedendaagse rouwberichten. Natuurbegraafplaatsen rukken op. Crematies worden ingehaald door resomeren of composteren. Ook daarom is het goed laatste wensen schriftelijk vast te leggen.

Dat hoeft niet per se bij de notaris te gebeuren. Dit kan ook door het invullen van een levenstestament, dat via het internet is te downloaden, maar ook bij de NPV of bij een begrafenisondernemer is op te vragen.

Ooit deponeerde Paulus zijn testament bij zijn jonge vriend Timotheus. Dat deed hij in een van zijn laatste brieven vanuit een gevangenis in Rome. Eerst roept hij Timotheus op: ‘Bewaar het pand u toevertrouwd.’ Blijmoedig getuigt hij welk vooruitzicht dat pand hem geeft (2 Tim.4:7,8).

Blijkbaar heeft Paulus ook al nagedacht over zijn graflegging. Hij wilde (volgens sommige uitleggers) in zijn reismantel begraven worden (4:13). Dat aardse kleed met zoveel herinneringen, dat hij zal afleggen om het nieuwe lange witte kleed van de overwinning te ontvangen (Openb.7:13).

Sparen

Onlangs kreeg ik per post een herinnering aan een verlopen begrafenispolis. Daaruit bleek dat mijn ouders een aantal jaren voor ons als oudste kinderen een begrafenisverzekering hadden afgesloten. In de jaren vijftig was er maandelijks wat geld op ingelegd. De oude polis gaf aan dat ze nu een waarde had van € 17,43. De maatschappij nodigde mij uiteraard vriendelijk uit om er ook weer verder op te gaan inleggen. In de jaren kort na de oorlog was het blijkbaar gewoonte om ook voor kinderen zo’n verzekering af te sluiten.

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 13 januari 2022. Neem een jaarabonnement (€ 49,95). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Ds. P. Vermaat
Ds. P. Vermaat

uit Veenendaal is emeritus predikant.