Waar bent u naar op zoek?

Werkers van het laatste uur

21-11-2019

Het aantal afbeeldingen dat Rembrandt maakte van het openbare optreden van Jezus, is tamelijk beperkt. Ook voor de wonderen en gelijkenissen is er bij Rembrandt niet uitermate veel aandacht, constateert ds. D.M. van de Linde.

Beperk je je tot de thema’s uit het openbare optreden van Jezus die Rembrandt zowel schilderde als etste, dan wordt het aantal nog kleiner, aldus kunsthistoricus Gary Schwartz. De thema’s uit het optreden van Jezus, waaraan de kunstenaar zowel etsend als schilderend aandacht schonk, zijn onder meer de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan en de parabel van de verloren zoon.

Ook de gelijkenis van de werkers van het laatste uur (Matt.20:1-16) werd door de kunstenaar zowel geëtst als geschilderd. 

Rommelig

Vanaf de zijkant gunt Rembrandt ons een blik in de kamer van de heer van de wijngaard. Je kunt de ruimte, die sterk lijkt op het kantoor van een Amsterdamse koopman, behalve als groots en van welvaart getuigend ook als rommelig betitelen. 

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 21 november 2019, of download hier de gratis pdf. 

Klik hier om een los nummer te bestellen, en hier om een abonnement op De Waarheidsvriend te nemen.